HZS Kraje Vysočina  

Přejdi na

Předcházíme rizikům


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Požár bytu od svíčky v Ledči nad Sázavou

O velkém štěstí může hovořit muž, který si v neděli zapálil v bytě na ulici Stínadla v Ledči nad Sázavou svíčku a následně usnul. Od svíčky začalo hořet vybavení pokoje ve třípokojovém bytě. 

Požár poškodil nábytek v jednom z pokojů a výmalby celého bytu. Když se muž probudil, v bytě již nehořelo, pokoje byly ale silně zakouřené. Na místo přivolal po jedenácté hodině dopoledne hasiče, kteří byt odvětrali. Muž vyvázl z požáru bez  sebemenšího poranění. Majetkovou škodu, která mu požárem vznikla odhadl na částku 50 tisíc korun.
 
 
Je nutné uvědomit si, že zapálenou svíčku nelze položit kamkoliv a na cokoliv. V každém případě by svíčka měla být umístěna na stabilní nehořlavé podložce a v zásadě nikdy ji nenecháváme hořet bez dozoru“, upozorňuje krajský vyšetřovatel kpt. Ing. Jiří Zelenka.
 
Svíčky umisťujeme v dostatečné vzdálenosti od hořlavých materiálů. Pozor také musíme dávat  na domácí mazlíčky, ani oni by s hořící svíčkou neměli zůstat o samotě nebo se pohybovat v její těsné blízkosti.
 
Rozhodně svíčky  nedáváme k oknům do průvanu, blízko záclon, do  těsné blízkosti sedaček či jiných textilií. Nevhodné je také umístění na poličku nebo skříň, protože se oheň rychle přenese na nábytek a zařízení bytu“, dodává Zelenka.
 
 

vytisknout  e-mailem