HZS Pardubického kraje  

Přejdi na

Vaše důvěra je náš závazek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Požár lesa v Semíně likvidovalo 14 jednotek hasičů

HZS Pardubického kraje, územní odbor Pardubice 

Do Semína na Přeloučsku vyjížděly jednotky hasičů v neděli 6. května v 6.42 hodin. Hořel zde borovicový les. Hasiči průzkumem zjistili, že se jedná o požár hrabanky na rozloze přibližně 200 x 100 metrů a další ohnisko požáru bylo přes cestu. Tady plameny zasáhly plochu o velikosti asi 100 x 20 metrů. Uzavřena byla silnice z Břehů na Strašov. Vyhlášen byl druhý stupeň požárního poplachu. Na místě bylo 14 jednotek hasičů. Hasiči se střídali na proudech z důvodu náročnosti zásahu. Hrabanka se musí hodně prolévat vodou, protože se požár šíří kořeny pod zemí. Hasiči do vody přiměšovali smáčedlo, a to z důvodu lepšího průniku vody do podloží.

Zásah byl složitý – komplikoval ho vítr, který ztěžoval likvidaci požáru, dále to byla větší spotřeba pohonných hmot a ubývalo smáčedlo, které se muselo doplňovat. Navíc byla v místě velká hustota porostu, která urychlovala šíření ohně, dále ztěžovala pohyb hasičů i dopravu hasebních prostředků k požáru. Hasiči zřídili kyvadlovou dopravu vody, a to z nedaleké požární nádrže v Břehách. Požár se podařilo hasičům dostat pod kontrolu v 11.14 hodin a zlikvidován byl v 13.21 hodin. Místo požáru bylo kontrolováno termokamerou a nalezená ohniska požáru byla ihned prolitá vodou. Hasiči i nadále zůstávají na místě – do 20 hodin na dohlídce zůstávají dobrovolní hasiči ze Semína a od 20 hodin do rána bude místo střežit jednotka hasičů z Břehů.

Na místě byl vyšetřovatel hasičů, který zjišťuje příčinu vzniku požáru. Škoda byla předběžně vyčíslena na 500 tisíc korun. Uchránit se podařilo majetek ve výši 20 milionů korun.

Zasahující jednotky: profesionální hasiči z Přelouče, Pardubic a dále dobrovolné jednotky z Břehů, Zdechovic, Semína, Kladrub nad Labem, Řečan nad Labem, Lipoltic, Přelouče, Rohovládovy Bělé, Lázní Bohdanče, Strašova, Sopřeče a Vápna.

K požáru lesa do Semína – Strašova vyjížděli hasiči už v pátek 4. května v 19.36 hodin. Na místě zasahovaly 4 jednotky hasičů a plameny stačily zničit les o rozloze 60 x 25 m. Požár hasiči dostali pod kontrolu ve 20.03 hodin a zcela zlikvidován byl v 21.21 hodin. Škoda nebyla dosud přesně stanovena. Zda spolu oba případy souvisí  je předmětem dalšího vyšetřování.

Vendula Horáková, tisková mluvčí

Odkazy do noveho okna

požár Semín

požár Semín 

Detailní náhled

požár Semín1

požár Semín1 

Detailní náhled

požár Semín2

požár Semín2 

Detailní náhled

požár Semín3

požár Semín3 

Detailní náhled
Uložit vše jako ZIP soubor

vytisknout  e-mailem