HZS Moravskoslezského kraje  

Přejdi na

Chráníme vaše životy, zdraví a majetek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Požár škol v Českém Těšíně

U požáru obchodní akademie a základní školy v Českém Těšíně zasahovalo celkem 25 jednotek, které se průběžné střídaly, vyhlášen byl třetí stupeň požárního poplachu, na místě nebyl naštěstí nikdo zraněn. 

Požár střechy obchodní akademie byl na operační středisko hasičů oznámen ve středu 31.7.2024 krátce před půl sedmou hodinou večerní. Na místo události vyslalo operační středisko, během první dvou hodin zásahu, celkem devatenáct jednotek hasičů, vyhlášen byl třetí stupeň požárního poplachu. Vzhledem k náročnosti zásahu docházelo ke střídání jak zasahujících hasičů, tak následně i některých jednotek. Celkem se tak na zásahu podílelo 25 jednotek profesionálních a dobrovolných hasičů, na místě zasahovalo také 6 automobilových plošin a žebříků.

Hasiči ihned po příjezdu na místo události, v dýchací technice, začali boj s požárem. Zásah byl veden nejen z vnitřní strany budovy ale také z její vnější strany, a to za pomocí výškové techniky. Hasiči bojovali nejen se samotným požárem, ale jejich aktivita směřovala rovněž na ochranu přilehlé budovy základní školy.

Během noci na čtvrtek, 1.8.2024 i přes veškeré úsilí hasičů, se skrytým šířením, vlivem složité střešní konstrukce, požár rozšířil i na střechu základní školy. Došlo také k uvolňování atiky na budově obchodní akademie, proto byl na místo události povolán statik, který doporučil režimová opatření pro bezpečný pohyb hasičů. Současně s probíhajícími hasebními pracemi prováděli hasiči i vynášení výpočetní techniky a důležitých dokumentů.

Hasiči po celý čtvrtek intenzivně hledali skrytá ohniska požáru, nasazen byly rovněž drony s termovizí, k eliminaci dopadu hasební vody pomohli hasičům průmyslové vysavače. Během čtvrtečního dopoledne docházelo postupně k redukci zasahujících jednotek, i přes to hasiči ale stále rozebírali střešní konstrukce a hledali skrytá ohniska požáru.

V noci na pátek 2.8. došlo ke snížení požárního poplachu na první stupeň, snížil se i počet zasahujících jednotek, a to na dvě. I během pátečního dopoledne pomáhaly hasičům s vyhledáváním skrytých ohnisek drony s termovizí.

Na příčině vzniku požáru pracují vyšetřovatelé zjišťující příčinu vzniku požáru od prvopočátku. Během čtvrtečního dne probíhalo ohledání místa požáru, a to jak za pomocí výškové techniky, tak i v místech, která byla statikem určená jako bezpečná. Vyšetřování na místě probíhá i v průběhu pátku. Příčina požáru je tak stále v šetření specialistů z řad hasičů i Policie.

Hasiči chtějí poděkovat obyvatelům z přilehlého okolí za jejich podporu. I přes to, že pro hasiče byla zajištěna nejen strava, ale i pitný režim, poskytovali obyvatelé zasahujícím hasičům možnost dalšího občerstvení např. kávu, koláče, ale třeba i řízky.

Uložit vše jako ZIP soubor

vytisknout  e-mailem