HZS Královéhradeckého kraje  

Přejdi na

Chráníme vaše životy, zdraví a majetek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Stavební prevence

  1. Žádosti o vydání stanoviska pro všechny okresy Královéhradeckého kraje
  2. Výkon SPD na úseku stavební prevence

Informace o příjmu elektronického podání u HZS ČR jako dotčeného orgánu státní správy na úseku požární ochrany a ochrany obyvatelstva jsou uvedeny zde.

Informace k výkonu SPD od 1. 7. 2024:

V rámci stavební prevence HZS HKK od 1. 7. 2024 ve smyslu § 31 odst. 1 písm. b) zákona o požární ochraně, i s ohledem na § 10 odst. 7 zákona o integrovaném záchranném systému posuzuje:

  1. dokumentace pro povolení stavby, zařízení nebo udržovacích prací podle stavebního zákona, včetně změn této dokumentace,
  2. dokumentace pro provádění stavby,
  3. dokumentace pro rámcové povolení, (jaderná zařízení)
  4. dokumentace nebo jiného podkladu ke změně v účelu užívání stavby,
  5. dokumentace ke změně dokončené stavby,

Ve smyslu § 31 odst. 4 zákona o požární ochraně:

Podklady, dokumentaci a projektovou dokumentaci předkládá stavebník nebo stavební úřad elektronicky.

Podrobný rozsah dokumentace a projektové dokumentace v přechodném období do 30. 6. 2027 upravuje § 329 zákona č. 283/2021 Sb., stavební zákon, ve znění pozdějších předpisů (dále jen „NSZ“).

Dokumentace obecně musí splňovat náležitosti vyplývající z §13 odst. 3 zákona č. 360/1992 Sb., o výkonu povolání autorizovaných architektů a o výkonu povolání autorizovaných inženýrů a techniků činných ve výstavbě (autorizační zákon), ve znění pozdějších předpisů, tzn. dokumentace musí být opatřena:

  • buď vlastnoručním podpisem a otiskem autorizačního razítka se státním znakem České republiky, jménem autorizované osoby, číslem, pod nímž je zapsána v seznamu autorizovaných osob vedeném Komorou a vyznačeným oborem, popřípadě specializací své autorizace; nebo
  • elektronickým autorizačním razítkem, které obsahuje kvalifikovaný elektronický podpis obsahující jméno autorizované osoby, číslo, pod nímž je zapsána v seznamu autorizovaných osob vedeném Komorou, obor, popřípadě specializaci, označení Komory, a opatřen kvalifikovaným elektronickým časovým razítkem.

Zde je nutné upozornit, že na základě výše uvedeného sken originálního dokumentu s vlastnoručním podpisem a otiskem autorizačního razítka nelze považovat za plnohodnotné elektronické podání.

Aktualizované vzory žádostí o vydání stanoviska k užívání stavby a dokumentaci:


 

vytisknout  e-mailem