HZS Kraje Vysočina  

Přejdi na

Předcházíme rizikům


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Požárů přibylo, škody dosáhly téměř 42 milionů korun

V průběhu prvních šesti měsíců roku 2014 zasahovali vysočinští hasiči u 324 požárů, což je o 42 více než ve stejném období loňského roku. Při požárech jedna osoba zemřela, vloni si požáry vyžádaly pět lidských životů. Devětadvacet lidí se letos při požárech zranilo, to je o pět více než vloni. Majetková škoda vzniklá požáry byla předběžně vyčíslena na částku téměř 42 milionů korun, vloni napáchaly požáry škodu o deset milionů méně. Hasiči svými zásahy uchránili majetek za 449 milionů, v prvních šesti měsících loňského roku to byl majetek za 260 milionů.  

  
Nejčastěji zasahovali hasiči u požárů, kde vzniklá majetková škoda nepřekročila částku 10 tisíc korun, těch hasiči v celém kraji likvidovali 200 (v loňském roce 162). Nejčastěji hořelo na Jihlavsku (81) a Žďársku (75) naopak nejméně požárů evidujeme na Pelhřimovsku (50).
 
………………………………………………………………………………………………..
 
Začátek roku ve znamení rozsáhlého požáru
 
5. ledna v ranních hodinách došlo k rozsáhlému požáru na parkovišti soukromé společnosti v Jihlavě, místní části Hruškové Dvory. Plameny přímo zasáhly šest zaparkovaných nákladních vozidel, sedmé vozilo poškodilo sálavé teplo. Hned od začátku vyšetřovatelé pracovali s tím, že nejpravděpodobněji za požárem stojí technická závada na elektroinstalaci jednoho z vozidel. Tuto verzi následně potvrdili i odborníci z Technického ústavu požární ochrany. Majetková škoda vzniklá požárem byla vyčíslena na částku 5,5 milionu korun.
 
 
Nasazení hned čtrnácti jednotek hasičů u požáru velkokapacitního seníku v Blízkově
 
23. května dopoledne začal hořet v Blízkově na Žďársku velkokapacitní seník o rozměrech 55x20m. S požárem na místě bojovali hasiči ze čtrnácti jednotek. U požáru zasahovalo patnáct cisternových automobilových stříkaček, výšková a další technika. Plameny za sebou zanechaly majetkovou škodu 2 miliony korun. Požár způsobilo cizí těleso, které se dostalo do stroje, kterým se uvnitř seníku řezala sláma.
 
 
 
Tragická letecká nehoda s následným požárem
 
Starší pilot zemřel 6. června po letecké nehodě s následným požárem u Křižanova. Na místě zasahovali hasiči ze tří jednotek. Stroj začal po dopadu na zem hořet. Majetková škoda byla odhadnuta na 1 milion korun.
 
 
Požár s několikamilionovou škodou
 
27. června odpoledne  došlo v areálu  společnosti Kronospan CR, spol. s r.o.  k výbuchu a následnému požáru. Zástupci vedení společnosti v den požáru odhadli majetkovou škodu na 1 milion korun, později se však ukázalo, že bude mnohem vyšší a konečná verze hovoří o částce 12 milionů korun.
 

vytisknout  e-mailem