HZS Plzeňského kraje  

Přejdi na

Vaše důvěra je náš závazek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Letní požáry v přírodě

16.7.2015 požár pole Loza.JPGFOTO - VÝBĚR POŽÁRŮ ČERVENECV Plzeňském kraji zvýšený počet požárů v přírodě, požárů píce a zemědělských strojů, na kterých se buď přímo, nebo i nepřímo negativně podílely vysoké teploty a sucho hasiči zaznamenali již na začátku června. To při dvou velkých požárech lesa v nepřístupném terénu musel pomoct s hašením i vrtulník s bambi vakem.
 
Na začátku července tyto požáry způsobily největší škody za letní období, během jednoho dne shořely dva zemědělské stroje. Škody se odhadují na více než 3,5 milionu korun.
 
Největší vlna požárů v přírodě přišla o víkendu 10.-12. července. Hasiče jich potrápilo hned třiadvacet. Sérii odstartovala v pátek ve dvě hodiny odpoledne událost u Luhova na Severním Plzeňsku. A začalo se hned "ve velkém". Požár vznikl od kombajnu. A protože na poli vál silnější vítr, za nedlouho se oheň rozšířil i do obilí. Za zhruba 3/4 hodiny po této události vyjeli hasiči k dalšímu velkému požáru částečně sklizeného pole u Losiné. Další páteční požáry v přírodě byly již menšího rozsahu. Sobota  byla v počtu požárů v přírodě klidnější a v neděli se opět hasiči nezastavili. Po dvou požárech "na rozjezd" přišel na řadu požár u Blížejova. S požárem ječmene na ploše cca 500 x 100 metrů bojovalo osm jednotek. Další z rozsáhlejších požárů neposečeného pole zaměstnal hasiče poblíž Ostré hůrky u Starého Plzence. Naši hasiči pomohli i na území Středočeského kraje s požárem lesa.
 
Druhé nejnáročnější období v počtu požárů polí začalo ve čtvrtek 16. července a další dny se situace ještě zhoršovala. Ve čtvrtek hasiči v Plzeňském kraji zasahovali u osmi požárů v přírodě. S velkými požáry pak bojovali hasiči u Lozy na severním Plzeňsku, u obce Spůle na Klatovsku a u Nepomuku trval zásah bezmála 24 hodin. Další čtyřiadvacetihodinový požár nad požářištěm musel zajistit majitel pole.
 
V pátek k 16. hodině odpoledne hasiči již vyjeli 9x.
 
U většiny požárů polí pomáhají hasičům i zemědělci, kteří svými stroji oborají požářiště a tím významně přispějí k tomu, že se oheň nerozšiřuje dál.
 
Zásahy v přírodě v tomto období bývají velmi náročné nejen vhledem k době trvání, ale především s ohledem na vysoké teploty a mnohdy nepřístupný terén.
 
červenecPÚSČPSN
 12345
45224
6789101112
35316414
13141516171819
53381366
20212223242526
311114345
2728293031 
 1432

Při horkém a suchém počasí je nutné, aby občané při pohybu v lese a vůbec v přírodním prostředí dodržovali základní pravidla, která omezí riziko vzniku požárů.

V lesích je celoročně zakázáno kouřit. Rozdělávat  oheň  lze jen na vyhrazených místech nebo ve vzdálenosti minimálně 50 metrů od lesa.
 
V těchto dnech z důvodů horkého a suchého počasí hrozí zvýšené nebezpečí požárů pro většinu území České republiky, je zakázáno kdekoliv v přírodě rozdělávat oheň, kouřit a používat otevřený oheň, stejně tak jsou zakázána pálení.
 
V případě nedodržení tohoto zákazu může být uložena sankce až do výše 25 tisíc korun.

vytisknout  e-mailem