HZS Pardubického kraje  

Přejdi na

Předcházíme rizikům


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Požáry v kuchyni jsou velmi nebezpečné

Věděli jste, že každý pátý požár v naší republice vznikne v domácnosti a nejčastěji v kuchyni při přípravě jídel.

O požáru ví své i žena, která v uplynulých dnech při vaření utrpěla nejen popáleniny na rukou, ale nadýchala se i zplodin hoření. Hasiči zasahovali v bytovém domě ve Vysokém Mýtě, kdy si žena připravovala oběd. Zraněná žena byla převezena do nemocnice. Škoda sice není vysoká, jen asi 50 tisíc korun Uchránit se podařilo majetek ve výši 1,5 milionu korun.

Teď si představte, když někdo do rozpáleného tuku ve zmatku nalije vodu – oheň se hned rozprskne po místnosti a hořet začne všechno široko daleko. Reakce má charakter fyzikálního výbuchu. Každá vodní kapka okamžitě zvětší svůj objem a exploduje. Proto se oheň nejen rozšíří, ale také mnohdy popálí člověka po celém těle.  Navíc teplota, kdy se olej vznítí, je zhruba 370 st. Celsia.

Hasiči radí:

  • nikdy nenechávejte připravované jídlo bez dozoru, pokud jsou zapnuty spotřebiče,
  • horký olej na pánvi NIKDY nehaste vodou nebo vodním hasicím přístrojem,
  • nejednejte unáhleně a impulzivně,
  • nejprve vypněte přívod energie (elektřina, plyn),
  • pokud nemáte k dispozici hasicí roušku nebo hasicí přístroj, můžete použít improvizované prostředky, například: nehořlavý sypký materiál (sůl, hlína z květináče), mokrou utěrku nebo hadr, pokličku, pečicí plech.

    Pro rychlejší zjištění požáru ve vaší domácnosti vám může pomoci autonomní hlásič požáru, pro jeho likvidaci speciální hasicí přístroj pro hašení jedlých olejů a tuků (třída F).

por. Bc. Vendula Horáková, tisková mluvčí

Odkazy do noveho okna

hrnek v kuchyni

hrnek v kuchyni 

Detailní náhled

olej na pánvi

olej na pánvi 

Detailní náhled
Uložit vše jako ZIP soubor

vytisknout  e-mailem