HZS Plzeňského kraje  

Přejdi na

Chráníme vaše životy, zdraví a majetek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Požáry v období 19. prosince 2015 – 1. ledna 2016

Od posledního adventního víkendu do prvního dne nového roku hořelo zatím na 46 místech Plzeňského kraje. Letošní rok co do množství požárů a počtu zraněných osob i evakuovaných překonal rok minulý. Při požárech se zranilo 7 osob, 24 osob museli hasiči evakuovat.  Požáry v tomto období napáchaly škody předběžně za 548,5 tisíc korun, což je v porovnání s minulým rokem o bezmála 6 milionů méně. Uchráněné hodnoty se odhadují na 3 miliony korun. 

Více než třetina zásahů připadla na požáry odpadu, a to jak v kontejnerech, tak na černých skládkách. Škody zatím nepřesáhly 30 tisíc korun.

U Košuteckého jezírka v Plzni shořel na Nový rok přístřešek osobám bez domova.

V osmi případech hasiči likvidovali požáry sazí v komínech, sedmkrát se požár obešel beze škod, v jednom případě napáchal škody za 15 tisíc.

Celkem 7x hasiči uhasili požáry hrabanky a porostu, z toho jednou na klatovském hřbitově začalo hořet od svíčky, ve dvou případech požár pravděpodobně zavinila zábavní pyrotechnika. Ke škodám nedošlo.

Třikrát zasahovali hasiči při požáru dopravních prostředků – jednou jako posila při požáru kamionu u Středočechů na 31. kilometru D5. Kamion převážel mandarinky. Naši hasiči doplnili kolegům z Berouna a Hořovic hasební vodu, více na místě nezasahovali. Na území Plzeňského kraje hořela dvě osobní auta v motorovém prostoru, dohromady požáry způsobily škody do 40 tisíc korun.

Náročný zásah měli hasiči v Tachově, kde shořely dveře ve sklepních prostorech rodinného domu. Ne však ve smyslu fyzické náročnosti. Po příjezdu na místo zjistili, že požár již zlikvidoval majitel pomocí zahradní hadice. Hasiči si však od něj vyslechli monolog sprostých urážek, diskuzi hasiči přenechali příslušníkům PČR.
 

Vybrané požáry:

24.12.2015 požár kuchyně Plzeň Hradiště (2).jpgVe středu 24. prosince v Plzni Hradišti při přípravě Štědrovečerní večeře požár kuchyně uhasil majitel sám před příjezdem hasičů. Ti termokamerou překontrolovali ohnisko požáru, strop i všechny místnosti a odvětrali celý objekt. Popálenému majiteli poskytli první pomoc inhalací kyslíku a povolali na místo ZZS. Tento požár napáchal škody za zhruba 50 tisíc korun.

 

 

25.12.2015 požár bytu Plzeň, Rabštejnská (1).jpgVe čtvrtek 26. prosince typicky vánoční iniciátor – svíčka – pravděpodobně zavinila požár bytu v Plzni Bolevci. Oheň poškodil vybavení pokoje a drobnou elektroniku. Hasiči museli z budovy evakuovat 24 osob, z toho 4 děti. Majitel bytu a jeho soused, který pomáhal s hašením, se pořezali o sklo na podlaze, syn majitele byl popálen. Hasiči pečovali o zraněné až do příjezdu ZZS. Požár napáchal škody předběžně za 50 tisíc korun.




5Ve čtvrtek 31. prosince 2015 v 7:45 hodin vyhlásilo operační středisko poplach hasičům v Rokycanech a vyslalo je do ulice Dělostřelců k požáru bytu. Jedná se o zrekonstruované budovy bývalých kasáren. Jako posila k požáru vyjeli dobrovolní hasiči z Hrádku a Oseku. Požár vznikl od svíčky v kuchyni, kterou uživatelé ponechali bez dozoru. Z vánoční výzdoby se oheň rozšířil přes stůl na další vybavení kuchyně a poškodil i linku a spotřebiče. Žár byl tak velký, že popraskaly okenní tabule. Hustý štiplavý kouř postupně zaplňoval prostory bytu, až se dostal i do ložnice, kde spaly dvě osoby. Naštěstí se probudili včas. Oba stihli utéct na chodbu a uživateli se podařilo několika kýbly požár uhasit. On i jeho partnerka se nadýchali zplodin hoření. ZZS je na pozorování odvezla do nemocnice. Hasiči z bytu již jen vynesli dohořívající zbytky vánoční výzdoby a odvětrali zakouřené prostory. Spolupracovali při ošetření pacientů. Dále překontrolovali i byt horní, tam se požár nerozšířil. Požár napáchal škody předběžně za 250 tisíc korun. FOTOGALERIE

 

 

 

vytisknout  e-mailem