HZS Plzeňského kraje  

Přejdi na

Vaše důvěra je náš závazek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Požáry v období 20. prosince 2014 – 1. ledna 2015

Od posledního adventního víkendu do prvního dne nového roku hořelo na 25 místech Plzeňského kraje. Při požárech se zranily 4 osoby, 21 osob museli hasiči evakuovat. Požáry v tomto období napáchaly škody za 6,367 milionu korun, uchráněné hodnoty se odhadují na 6,06 milionu korun.
 
Vybrané požáry:
 
 
24.12.2014 požár kuchyně Česká Bříza.JPG
Ve středu 24. prosince 2014
vyjeli hasiči z Košutky do České Břízy k požáru kuchyně v rodinném domě. Již dle prvotních informací od majitele se podařilo požár od vznícených potravin uhasit ještě před nahlášením události na tísňovou linku.
 
Hasiči na místě překontrolovali termokamerou ohnisko požáru, strop a všechny místnosti v domě, dále odvětrali zakouřené prostory. Majitel domu se nadýchal zplodin hoření, hasiči mu poskytli první pomoc inhalací kyslíku a povolali na místo ZZS. Majitele odvezla ZZS do nemocnice.
 
Požár způsobil škody za 100 tisíc korun, uchráněné hodnoty se odhadují na 2 miliony korun.
 
 
V sobotu 27. prosince 2014 zhruba 10 minut po půlnoci vyhlásilo operační středisko druhý stupeň požárního poplachu jednotkám na Tachovsku – za obcí Lesná ve směru na Milíře pravděpodobně cizím zaviněním začaly hořet uskladněné lisované balíky slámy ve stodole. Budova byla ocelové konstrukce. Požár se nekontrolovatelně rozšířil vnitřním prostorem uskladněných balíků na celý objekt.
 
U požáru se od půlnoci do dopoledních hodin vystřídalo celkem 10 jednotek (HZS Tachov, JSDH Bor, Ctiboř, Dlouhý Újezd, Halže, Chodová Planá, Lesná, Planá, Studánka, Tachov). Požár se hasičům povedlo dostat pod kontrolu až po čtvrté hodině ráno, úplná likvidace požáru nastala krátce před půl šestou.
 
Zásah velmi ztěžovalo počasí – silnice, po které hasiči kyvadlově dopravovali hasební vodu, pokrylo náledí, velitel zásahu prostřednictvím KOPIS požádal SÚS o posyp komunikace.
 
Požár způsobil škodu předběžně za 5,5 milionu korun.
 
 
28.12.2014 požár chaty Lisov
V ne
děli 28. prosince 2014 v 20:03 hodin vyjelo 5 jednotek PO do obce Lisov k požáru chaty v plném rozsahu. Při cestě k zásahu dostali hasiči informace o tom, že v blízkosti požáru se nachází elektrické vedení, velitel zásahu si vyžádal na místo technika ČEZ, aby zajistil přerušení dodávky proudu do objektu.
 
Z budovy hasiči vynesli PB láhev, pomocí termokamery hasiči zjistili, že teplota láhve není kritická, nehrozilo tedy nebezpečí výbuchu.
 
Na nedaleko zaparkované vozidlo a sousední budovu se oheň nerozšířil.
 
Škody byly předběžně vyčísleny na 40 tisíc korun, uchráněné hodnoty se odhadují na půl milionu korun.
 
Zasahující jednotky: HZS Staňkov, SDH Holýšov, Chotěšov, Lisov, Stod.
 
 
První výjezd hasičů na Nový rok na sebe nenechal dlouho čekat – 37 minut po půlnoci vyjeli hasiči k požáru chaty do obce Bukovník. Podle prvotních informací měl požár vzniknout od zapálené svíčky, kterou ponechal majitel v blízkosti záclon. Tato příčina se prověřuje, nelze ji však s jistotou potvrdit.
 
K požáru operační středisko vyslalo 6 jednotek PO (HZS Horažďovice, SDH Bukovník, Soběšice, Strašín, Žihobce a Žichovice).
 
Požár poničil první nadzemní podlaží budovy. Podkroví a střešní konstrukci se podařilo hasičům zachránit. Budova je přesto neobyvatelná. Majitel naštěstí vyvázl bez zranění.
 
Škody se pohybují kolem ¾ milionu korun, po dalším šetření mohou dosáhnout i vyšších hodnot.
 
 
1.1.2014 požár stromu Litice
K dalšímu novoročnímu požáru
vyjeli hasiči z Plzně Středu a Litic v 9:25 minut. V Liticích na Budilově náměstí skončily za nejasných okolností v dutém stromě petardy, které následně způsobily požár. Strom byl požárem natolik poškozen, že velitel zásahu musel rozhodnout o jeho pokácení. Hasiči postupně strom za využití výškové techniky ořezali a pokáceli. 
 
 
K poslednímu ze série typicky novoročních výjezdů vyjeli v 17:42 hodin. Ve Švihově vyhnal po požár izolace pod střechou na mráz přes dvacet osob. Naštěstí nikdo nebyl zraněn a po uhašení ohniska se mohli všichni vrátit zpátky do tepla.
 
Požár nestačil způsobit větší škodu, pravděpodobně půjde o několik tisíc korun. Příčina požáru je typicky silvestrovská – nedodržení technických podmínek pro odpalování zábavní pyrotechniky.
 
Na místě zasahovali hasiči z Klatov, Přeštic a Švihova.

vytisknout  e-mailem