HZS Zlínského kraje  

Přejdi na

Vaše důvěra je náš závazek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Pozor na ukládání nevychladlého popela

(24.11.2023) Žhavé uhlíky dokážou způsobit velký požár. 

❗️❗️❗️👉 Topná sezóna je v plném proudu. Je zde však jedno velké riziko, které může potrápit ty občany, kteří topí tuhým palivem, a tím je správné ukládání popela. Kam s ním??? Popel patří do nehořlavých a uzavíratelných nádob. Ne do popelnice, ne do plastových kyblíků ani do různých pytlů. Ano i s tímto stylem ukládání se hasiči ne jednou setkali a hasili požár tam, kde takto popel uložili. Je nutné si totiž uvědomit, že nevychladlý popel vydrží mnoho hodin žhavý. Podle jeho množství si dokáže udržet teplotu i po dobu dvou až tří dnů. K požáru je to tak už jen krůček.....stačí ho uložit do nevhodné nádoby nebo do něj zafouká vítr.....a pak už u vás budou zasahovat hasiči. Nekažte si předvánoční čas. Uložte popel do nehořlavé a uzavíratelné nádoby a nechte ho pořádně vychladnout.

🚒🔥🔥🔥Tuto špatnou zkušenost má dnes paní z Malenovic.

Krátce po poledni vyjely tři jednotky hasičů do Zlína - Malenovic k požáru osobního vozidla, zaparkovaného pod přístřeškem. Po příjezdu na místo hasiči v dýchací technice jedním hasebním proudem požár vozu i jeho blízké okolí uhasili během pár minut. Událost se obešla bez zranění.

2.jpg

Na místo požáru se dostavil vyšetřovatel. Ten šetřením zjistil, že příčinou byl požár odpadu v popelnici, do které byl uložen popel. Požár se dále rozšířil na vozidlo, přístřešek a zeleň. Vzniklá škoda byla předběžně vyčíslena na 150 tisíc korun. Díky duchapřítomnosti sousedů, kteří se před příjezdem hasičů snažili plameny uhasit se čtyřmi hasícími přístroji, se požár více nerozšířil a nezpůsobil větší škodu.

🚒 Zasahující jednotky:
HS Otrokovice
CHS Zlín
hasiči statutárního města Zlína

Autor: por. Mgr. Lucie Javoříková, tisková mluvčí HZS Zlínského kraje

Uložit vše jako ZIP soubor

vytisknout  e-mailem