HZS Plzeňského kraje  

Přejdi na

Vaše důvěra je náš závazek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Přehled mimořádných událostí SRPEN 2014

Okres Klatovy

FOTO MU SRPEN 2014/24.8.2014 Modrava - pád letadla (1).jpg
DOPRAVNÍ NEHODA-LETECKÁ; Klatovy, Modrava 24.8.2014 13:05:28

Operační středisko dostalo informaci o letecké nehodě dvoumístného letadla poblíž Modravy, konkrétně v prostoru Špičníku Pytlácký Roh.

U zříceného letadla jako první přistál vojenský vrtulník. Ten k místu následně nasměroval všechny povolané jednotky HZS Sušice, SDH Srní a SDHP S NP a CHKO Šumava i Horskou službu.

Pilot letadla nehodu nepřežil. Z trosek ho museli hasiči vyprostit. Ještě než se započalo s vyproštěním a ohledáním, bylo nutné porazit drobnou dřevinu, aby se zasahující složky dostaly k letadlu.

Po celou dobu spolupracovali s PČR a Úřadem pro vyšetřování leteckých nehod. Na jejich pokyn hasiči dohledávali trosky letadla, aby se dohledala trajektorie letu. Následně započali snášet trosky na přilehlou komunikaci a nakládání na kontejner HZS Klatovy.

Celý zásah trval přes devět hodin. Vzhledem k vzdálenosti havárie od vozovky, těžko dostupnému terénu a velkému množství a vysoké hmotnosti snášeného materiálu se jednalo o jeden z nejnáročnější zásah posledních let.

Jedním ze standartních postupů při takové havárii je i měření radioaktivity. V okolí nehody hasiči nenaměřili žádné zvýšení radioaktivního záření.

Stanice Klatovy(L), Stanice Sušice, Stanice Plzeň Košutka (L)
Srní AMDS, SMS, ©, Správa NP a CHKO Šumava Vimperk -Jk,
Stanice Plzeňského kraje - KŘ
Policie ČR

Okres Tachov

FOTO MU SRPEN 2014/9.8.2014 DN OAxMOTO + požár (1).JPG
POŽÁR-DOPRAVNÍ PROSTŘEDKY; Tachov, Kočov 9.8.2014 9:52:45

Na silnici I/21 za Kočovem ve směru na dálnici havarovalo osobní auto a motocykl. Ten následkem střetu začal hořet. Její řidič na místě podlehl vážným poraněním, spolujezdkyně utrpěla vážná poranění.

Jednotky HZS Tachov a SDH Planá požár zlikvidovaly vysokotlakým proudem a spolupracovaly se ZZS při poskytování první pomoci zraněné a jejím transportu do sanitky.

Po příjezdu odtahové služby pomohli hasiči naložit oba dopravní prostředky. Na likvidaci uniklých provozních kapalin spotřebovali hasiči 8 kusů sorpční tkaniny a 10 kg sorbentu.

Po celou dobu zásahu a policejního vyšetřování byla silnice uzavřená, do příjezdu MěP Planá hasiči na místě usměrňovali provoz, následně byla policií doprava odkloněna přes objízdnou trasu. Uzavírka trvala zhruba 3 hodiny.

Stanice Tachov(L), Planá KANG, ©, AMDS (O/H)
Policie ČR, Zdravotnická záchranná služba, Obecní policie

FOTO MU SRPEN 2014/9.8.2014 DN NAxBUS Dolní Kramolín (2).JPG
DOPRAVNÍ NEHODA-VYPROŠTĚNÍ OSOB; Tachov, Chodová Planá, Dolní Kramolín 12.8.2014 15:34:29

Na silnici II/230 u rybníku Regent havarovalo nákladní auto a autobus. Z Karlovarského kraje k nehodě vyjela profesionální jednotka z Mariánských Lázní a z Plzeňského jednotky HZS Tachov a SDH Chodivá Planá a Planá.

Společnými silami jednotky zajistili místo nehody, zjišťovali zdravotní stav cestujících a spolupracovali ze ZZS při ošetřování.

V autobuse dle řidiče a přepravního lístku mělo cestovat 12 osob + řidič. Při sčítání osob však tento stav nesouhlasil. Společně s policií zahájili hasiči prohledávání okolí nehody. Pohřešovanou zraněnou osobu nalezli během několika málo minut. Zranění utrpělo 5 osob. Na místě zasahovala LZS a ZZS s několika sanitními vozy.

Nákladní auto z místa odjelo po vlastní ose, s naložením autobusu na odtahovou službu museli pomoct hasiči. SIlnice byla po dobu zásahu zcela uzavřena.

Stanice Tachov(L), Plzeň Košutka (L), Stanice Mariánské Lázně -KVK
Planá KANG, ©, AMDS (O/H) , Chodová Planá AMDS,KANG,© (O) , Stanice
Policie ČR, Zdravotnická záchranná služba

POŽÁR-NÍZKÉ BUDOVY; Tachov, Stříbro, Plzeňská 30.8.2014 18:18:14

Ve Stříbře shořela bytová jednotka v prvním patře ubytovny. K požáru vyjela místní profesionální i dobrovolná jednotka a zároveň profesionální jednotka z Tachova a SDH Kladruby.

Původní informace, že se uvnitř bytu nachází osoba, se naštěstí nepotvrdila. Uživatel byl v době požáru nacházel mimo objekt. Z budovy hasiči evakuovali celkem 20 osob. Starosta jim zařídil náhradní ubytování v kulturním domě.

Požár napáchal škody předběžně za 300 tisíc korun, uchráněné hodnoty se odhadují na 3 miliony. Příčinou vzniku požáru nebyla doposud vyjasněna. V šetření je kromě technické závady i úmysl nebo nedbalost.

Stanice Tachov(L), Stanice Stříbro, Stanice Plzeň Košutka (L)
Kladruby (TC) AMDS,SMS, ©, Stříbro AMDS, SMS 
Policie ČR, Zdravotnická záchranná služba, Obecní policie

FOTOGALERIE MU SRPEN 2014

vytisknout  e-mailem