HZS Zlínského kraje  

Přejdi na

Chráníme vaše životy, zdraví a majetek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Připomínáme si výročí zásahu ve Vrběticích

(16.10.2024) a opuštění areálu muničních skladů. 

5 let, 11 měsíců a 28 dní (16.10.2014 – 13.10.2020) je celkový čas, který v areálu muničních skladů ve Vrběticích na Zlínsku strávily složky IZS včetně profesionálních i dobrovolných hasičů, kteří pomáhali s odstraňováním následků po výbuchu a následném požáru  skladů s municí.

První oznámení přijali hasiči 16. října 2014 na tísňovou linku 112, kde oznamovatel sdělil, že hoří muniční sklad u obce Vlachovice – Vrbětice. Na místo hlášené události postupně vyjelo více než deset jednotek hasičů Zlínského kraje, Záchranný útvar HZS ČR a další specializované týmy. Tímto začal mnohaletý zásah hasičů na jednom místě jedné události. Nic obdobného hasiči v minulosti nezažili.

Na šest let se místem pro výkon své práce mnoha hasičů stal bývalý vojenský areál muničních skladů, kde bylo v prostoru ohraničeném drátěným plotem třeba vybudovat zázemí pro zasahující složky. Hasiči v areálu postavili velkokapacitní stany a kontejnery pro vedení zásahu a zasahující, dále zajistili přístřešky, skladovací kontejnery, osvětlení a zálohování elektrickou energií, ubytování, topení či zajistili přes 20 000 obědů pro zasahující hasiče a v prvním roce evakuovali 2 000 obyvatel z blízkého okolí areálu. Dováželi potřebný materiál jako písek, makadam, panely či asfaltovou drť. Zajištění zázemí však byl jen nepatrný zlomek prací, které hasiči měli na starost.

18-18.JPG
 

1210 profesionálních hasičů a 27 jednotek dobrovolných hasičů ze Zlínského kraje, kteří se v průběhu let vystřídali při záchranných a likvidačních pracích v zasaženém areálu, opakovaně použili 1008 kusů různé techniky a ujeli 82 155 km. Pro zasahující složky IZS zajistili více než 160 000 litrů nafty. Po celou dobu zajišťovali požární asistenci v areálu.

Neustále se celých šest let objevovaly další a další činnosti, které zabezpečovali hasiči. Jednalo se například o měření přítomnosti chemických látek, spolupráci na tvorbě plánu opatření pro případ vzniku další mimořádné události či asistenci Policii ČR při dokumentaci skladových objektů. Taktéž zajišťovali činnosti ve štábech na všech úrovních řízení.

Použití těžké techniky při zásahu v areálu i změny počasí přinesly také další činnosti, které bylo potřeba udělat, aby zásah mohl probíhat. Proto hasiči zajišťovali opravy průjezdnosti komunikací uvnitř areálu, čistili silnice a technické prostředky a vozidla, plnili pytle pískem a stavěli ochranné valy, prováděli různé opravy techniky a dle potřeby pořezy spadlých stromů či křovin.

12-12.JPG
 

Hasiči vykonávali i různé specifické práce. Jednalo se například o práci lezecké skupiny, která jistila pyrotechniky v těžko dostupném terénu, dále prováděli jeřábnické práce a práce s výškovou technikou při odstraňování nebezpečné munice.

Prací bylo bezpočet. I když se v mnoha případech jednalo o nebezpečnou práci v rizikovém areálu, nedošlo při výkonu těchto prací k vážným úrazům hasičů.

Autor: por. Mgr. Lucie Javoříková, tisková mluvčí HZS Zlínského kraje

Uložit vše jako ZIP soubor

vytisknout  e-mailem