HZS Jihočeského kraje  

Přejdi na

Předcházíme rizikům


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Profesionální hasiči v Táboře oslaví 60 let činnosti

Významné výročí oslaví v letošním roce profesionální hasiči na Táborsku. Připomenou si již šedesátileté výročí existence profesionálního hasičského sboru. 

Dne 1. října roku 1954 vznikl tehdejší tzv. Veřejný požární sbor Tábor složený z hasičů z povolání. Šedesát let není na časové ose doba až tak dlouhá. Z hlediska společenského jde ale o časový úsek, ve kterém došlo k zásadním změnám. Rozsah činností hasičů se za poslední léta výrazně změnil. V minulosti téměř stoprocentní podíl požárů na celkovém objemu zásahové činnosti se změnil na méně jak jednu šestinu. Zbývajících více než 80 % připadá dnes na technické zásahy, dopravní nehody, ekologické a průmyslové havárie a v posledních letech také na záchranu a likvidaci následků živelních pohrom.
Profesionální hasiči prokazují těchto 60 let v nepřetržitém režimu všem občanům širokou škálu služeb při vzniku jakékoliv mimořádné události a jejich obsah i charakter se vyvíjí a mění podle podmínek ve společnosti a se změnou klimatu. Dalo by se říci, že hasič v dnešní době pomáhá občanům na každém kroku.
Připomínáme si jednak 60 let bojů se živly, ale také bojů o bytí a nebytí. Hasiči po celou dobu usilovali o budování organizace s odpovídajícím právním a ekonomickým postavením, ale i o společenské ohodnocení. V průběhu těchto dlouhodobých soubojů prokazovali, že i přesto dokáží vzdorovat všem živlům a že jsou vždy připraveni pomoci všem našim občanům.
Od roku 1954 do konce roku 2013 došlo v okrese Tábor celkem ke 21 861 mimořádným událostem, ke kterým byli profesionální hasiči povoláni. Za toto období zasahovali u 6 005 požárů, při kterých byly způsobené škody ve výši 446 mil. 24 tis. Kč. Včasným zásahem jednotek PO byly v tomto období uchráněny hodnoty ve výši více jak 2 miliardy korun. Jedny z největších požárů byly v roce 1967 – požár cechu 36 v areálu firmy Silon Planá nad Lužnicí (škoda 34,5 mil. Kč), v roce 1969 – požár budovy v areálu Kovosvit, a. s., v Sezimově Ústí (škoda 35,8 mil. Kč) a v roce 2009 – požár budovy firmy Comett Plus, spol. s. r. o., v Táboře (škoda 70 mil. Kč).
Od doby založení doposud pracovalo u profesionálních hasičů na okrese Tábor 281 příslušníků a zaměstnanců a za celou dobu bylo v provozu celkem 33 cisternových automobilových stříkaček, 3 automobilové žebříky, 2 automobilové vysokozdvižné plošiny a 5 nákladních vozidel.
Dne 5. 9. 2014 se v rámci oslav šedesátiletého působení profesionálních hasičů na Táborsku uskuteční slavnostní setkání, kterého se zúčastní významní pozvaní hosté včetně hejtmana Jiřího Zimoly a zástupců státní správy i samosprávy.
 
plk. Ing. Petr Hojsák
ředitel HZS Jihočeského kraje, územní odbor Tábor
Odkazy do noveho okna

60 let Tábor

60 let Tábor 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem