HZS Moravskoslezského kraje  

Přejdi na

Chráníme vaše životy, zdraví a majetek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Profesionální hasiči zachraňovali i loni na Moravě a ve Slezsku děti i dospělé

Poměrně častým úkolem pro jednotky Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje (HZS MSK) byly i loni, tedy v roce 2013, záchrany osob, především malých dětí. Ty nejčastěji zůstávaly uvězněné v neočekávaně uzamknutých osobních automobilech. Při jedné takové záchraně se hasičům ztratila radiostanice…
 
 
Vděčná matka zachráněného dítěte odjela i s radiostanicí
 
Jednotka HZS MSK ze stanice Ostrava-Fifejdy zachraňovala 7.3.2013 roční holčičku, která zůstala sama v zamknutém autě. Z Renaultu Clio, stojícím v Ostravě-Mariánských Horách, ji šikovní hasiči vysvobodili po otevření dveří bez jejich poničení asi za dvacet minut.
 
Řidička na začátku události ukládala holčičku na zadní sedadlo auta. Klíče s centrálním zamykáním předtím položila či odhodila na přední sedadlo, tlačítko se pohnulo a ještě při otevřených zadních dveřích se všechny zbývající dveře uzamkly. Poté, co matka zabouchla i zadní dveře a chystala se vyjet, dovnitř už se nedostala. Uzamčeny byly i tyto zadní dveře…
 
V průběhu balení hasičského nářadí ale vděčná řidička najednou nasedla do auta a už odjížděla. Na střeše s hasičskou kapesní radiostanicí. Hasiči se s ní za chvíli spojili pomocí mobilního telefonu, ale na střeše už nic neměla. Během několika hodin ji našel starší muž a odevzdal na stanici HZS MSK v Ostravě-Zábřehu. Nechtěl ani nálezné ani říci své jméno.
 
 
Karvinští hasiči zachraňovali dvouleté dítě z auta
 
Jejich kolegové ze stanice HZS MSK v Karviné vyjeli 20.5.2013 do karvinského Nového Města zachránit dvouletou holčičku, která shodou okolností skončila také v zajetí uzamčeného osobního automobilu – tentokrát Škoda Superb Combi. Dítě bylo v autě zhruba 20 minut. Na jeho vysvobození museli hasiči použít speciální rozbíječ skel. Rozbili levé zadní boční okénko.
 
Matka pokládala dcerku do autosedačky, a aniž by si toho všimla, do sedačky jí přitom z kapsy vypadl klíč od auta. Dcerka se jen tak „zavrtěla“, ale stačila zevnitř celé auto uzamknout. Zděšená matka si vzpomněla na ty nejšikovnější zachránce – proto zavolala hasičům.
 
 
Hasiči zachránili dívku z jezu ve Sviadnově, pomohli i obětavému policistovi
 
Dvě jednotky hasičů zasahovaly 12.6.2013 v obci Sviadnov (okres Frýdek-Místek) na jezu na řece Ostravici, kam spadlo jedenáctileté děvče a nemohlo ven. Profesionální hasiči ze stanice HZS MSK ve Frýdku-Místku využili toho, že se právě vraceli z výcviku a soutěže ve vodním záchranářství na přehradě Slezská Harta (okres Bruntál) a měli „po ruce“ potřebné vybavení, včetně několika nepromokavých kombinéz. Ty už měli hasiči oblečeny při příjezdu k inkriminovanému jezu. Vyjela sem také jednotka sboru dobrovolných hasičů z Frýdku.
 
Dívka patrně v Ostravici nad jezem uklouzla a sjela do vody. Po vydatných deštích byl proud silnější než obvykle a hladina zvýšená. Z posledních se dívka držela kamene uprostřed jezu, na pomoc jí do vody skončil policista ČR, který ji držel až do příchodu dvou profesionálních hasičů v nepromokavých kombinézách, navázaných na laně. Dívku vytáhli, pomohli ven i obětavému policistovi.
 
Na místo přiletěl vrtulník Letecké záchranné služby, ale nebylo jej zapotřebí. Dívka se sice nalokala špinavé studené vody, ale při předávání Zdravotnické záchranné službě MSK byla podle zasahujících hasičů při vědomí. Byla převezena do frýdecko-místecké nemocnice.
 
 
Záchrana rybáře z řeky Ostravice u splavu v Paskově
 
Na konci června museli hasiči ze stanice HZS MSK ve Frýdku-Místku opět zachraňovat osobu v řece Ostravici. V Paskově (okres Frýdek-Místek) byl u jezu uvězněn rybář. Držel se asi dvacet metrů od břehu kamene a nemohl se pohnout kvůli silnému vodnímu proudu. Zvýšený průtok byl důsledkem většího odpouštění vody z vodní nádrže Šance kvůli závodu Adrenalin Cup.
Hasiči se nejprve vystrojili ochranným obleky pro práci ve vodě, lezeckými prostředky (postroje, lana, karabiny) a prostředky pro záchranu osob z vody (házecí pytlík s lanem). Poté uvízlému rybáři hodili pomocí lana vestu a přilbu, které si oblékl. Pak chytil lano na házecím pytlíku, do kterého se zajistil a dostal k členovi záchranné skupiny. Ten jej přepnul na své jistící lano a další hasiči mu pomohli se dostat bezpečně na břeh. Nakonec pomohli na břeh i svému kolegovi.
Rybář byl po vytažení na břeh bez zranění, podle hasičů sice lehce podchlazen, ale šťastný, že s jejich pomocí unikl dravému vodnímu proudu. Celá záchranná akce trvala zhruba půlhodinu.
 
 
Hasiči z Českého Těšína zachránili kojence z auta
 
Jednotka HZS MSK ze stanice v Českém Těšíně zbavila 6.9.2013 těžkého břemene maminku ze stejného města, která si zabouchla kabelku v osobním automobilu Škoda Felicia i s klíčem od auta, včetně rezervního. V automobilu ale přitom zůstala pětiměsíční holčička.
 
Naštěstí ženu brzy napadlo, že nejšikovnější jsou v Českém Těšíně (okres Karviná) hasiči a zavolala na jejich tísňovou linku. Profesionální hasiči ze zdejší stanice HZS MSK byli na místě za chvíli. A hned museli silně rozrušenou matku uklidnit, zatímco její holčička byla v klidu – spokojeně spala uvnitř auta v dětské autosedačce.
 
Pak se hasiči ukázali jako muži na správném místě – do auta se dostali během deseti minut bez použití násilí a poškození auta. Matka byla nevýslovně šťastná a slíbila, že za zachránci brzy přijde na stanici ještě jednou poděkovat.
 
 
Profesionální hasiči-lezci zachraňovali v Beskydech paraglidistu ze stromu
 
Jednotka HZS MSK ze stanice ve  Frýdku-Místku, specializovaná na lezecké zásahy, zachraňovala 7.9.2013 v podvečer paraglidistu, který krátce po startu z beskydského masivu Ondřejník končil na vrcholku mladého javoru. Hasiči jej pomocí lezecké techniky dopravili na zem, nehoda se obešla bez zranění.
 
Hasiči museli k místu přistání muže (ročník 1980) dojít pěšky asi jeden kilometr. Držel se na osm metrů vysokém javoru v katastru Kunčic pod Ondřejníkem. Dolů jej bez větších problémů dostali pomocí lezecké techniky.
 
Padák zůstal rozprostřen na pěti stromech. Vzhledem k tomu, že šlo o náletové dřeviny, souhlasil zdejší revírník s jejich pokácením.
 
 
Hasiči zachraňovali v Ostravě mužův prst před „vražedným“ prstenem
 
Dva profesionální hasiči z nedaleké stanice HZS MSK Ostrava-Fifejdy byli 24.9.2013 večer hlavními aktéry záchrany silně hnisajícího prostředníčku levé ruky dospělého muže, který po několika dnech trápení v soukromí překonal bolest a hlavně strach a přišel do zdejší Městské nemocnice Ostrava úpěnlivě požádat o rychlou pomoc.
 
Muž nosil u nás velmi oblíbený prstýnek z chirurgické oceli, který vydrží větší zatížení než ty z drahých kovů, ale v případě otoku masa pod prstýnkem jej jedinec nedokáže sám sundat a trpí až do vyhledání odborné pomoci. To byl i případ dospělého muže, který si na začátku na prostředníčku propíchl malý vřídek a pak mu začal prst levé ruky natékat.
 
Prsten z chirurgické oceli se mu zarýval hlouběji do oteklého masa až ke kosti. Jak dlouho muž trpěl, než překonal strach z chirurgického zákroku a přišel do nemocnice, sám neřekl.
 
Hasiči použili na rozřezání kolečka z chirurgické oceli elektrickou brusku s malým řezným kotoučem. Postupovali opatrně, aby zraněnému muži nezpůsobili další zbytečnou bolest. Zásah jim trval nejméně dvacet minut, než kousky prstýnku skončily v umyvadle. Pak už si vzal mužovu levou ruku do parády personál Městské nemocnice Ostrava(-Fifejdy).
 
Po dohodě se zdravotnickými zařízeními v kraji jezdí profesionální hasiči z HZS MSK odstraňovat tyto prsteny přímo do nemocnic, aby se zabránilo jakýmkoli negativním zdravotním následkům. Ročně to znamená několik takových zásahů hasičů v Moravskoslezském kraji, cizince nevyjímaje.
 
 
Hasiči zachránili ze střechy seniora, zaklesnutého v okapu
 
O tom, že lézt na vysokou střechu a vymetat ve komín nemusí být v požehnaném věku ta nejbezpečnější činnost, se přesvědčil na vlastní kůži čtyřiaosmdesátiletý pán z Kunčic pod Ondřejníkem (okres Frýdek-Místek). Za bílého dne - 13.11.2013 hodinu před polednem - se „zaháknul“ na okraji střechy svého dvoupodlažního rodinného domu a už se ani nepohnul. Pomoci dolů mu musely až dvě jednotky hasičů s dlouhým žebříkem a lezeckou technikou.
 
Odvážnému seniorovi, který chtěl zřejmě ušetřit za profesionální kominické služby, sjela při slézání ze střechy na žebříku noha z druhé horní příčle (tedy příčky či šprušle). Zůstal zde viset - zaháknutý nohou  na žebříku a okapu střechy.
 
Na tísňovou linku hasičů zavolal krátce před jedenáctou hodinou dopolední jeho soused. Jednotka dobrovolných hasičů z Kunčic pod Ondřejníkem vytáhla seniora zpět na střechu, jednotka HZS MSK ze stanice ve Frýdku-Místku jej sundala na pevnou zem pomocí lezecké techniky.  Muži se naštěstí nic vážnějšího nestalo. Až na ten úlek a pocit bezmoci…
 

vytisknout  e-mailem