HZS Královéhradeckého kraje  

Přejdi na

Předcházíme rizikům


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Regionální soutěž ve vyprošťování zraněných osob z havarovaných vozidel zná své vítěze

Absolutním vítězem regionální soutěže HZS Královéhradeckého a Pardubického kraje se stalo družstvo hasičů z centrální stanice Hradec Králové.  

Dne 16.6.2016 se v Dobrušce na náměstí F. L. Věka, za krásného slunečného počasí, uskutečnila divácky atraktivní soutěž ve vyprošťování zraněných osob z havarovaných vozidel HZS Královéhradeckého a HZS Pardubického kraje. Soutěže se zúčastnilo jedno družstvo z každého územního odboru obou krajů. Akce se také zúčastnili slovenští hasiči z HaZZ Banská Bystrica a podnikoví hasiči ŠKODA Auto, a. s.

Úkolem čtyřčlenného družstva bylo v časovém limitu 20 minut vyprostit jednu zraněnou osobu z havarovaného vozidla. Součástí vyproštění bylo zraněnému poskytnout předlékařskou pomoc a transportovat jej na místo simulující stanoviště zdravotnické záchranné služby. Výsledné bodové hodnocení se skládalo ze čtyř částí, a to z bodů za dosažený čas, bodů udělených za taktiku provedení zásahu, techniku provedení a za poskytnutí předlékařské pomoci. Kvalifikovaní rozhodčí z řad Hasičského záchranného sboru bedlivě sledovali každé družstvo. Hlavními kritérii jednotlivých částí hodnocení bylo velení u zásahu, spolupráce celého týmu, ovládání vyprošťovacího zařízení, zvolený postup při zásahu, komunikace se zraněným během vyprošťování a jeho samotné, co nejbezpečnější, vyproštění.

Každé soutěžní družstvo zasahovalo u odlišné "dopravní nehody". Družstva se musela vypořádat s těžkými scénáři nehod. Někteří předvedli zásah u dvou havarovaných vozidel, jiní s vozidlem zaklíněným pod sloupem elektrického vedení.

Vítězství za Pardubický kraj si odvezli hasiči z územního odboru Svitavy. Stříbrný stupínek obsadil hasiči z Chrudimi a bronz připadl hasičům ze stanice Vysoké Mýto územního odporu Ústí nad Orlicí.

Z Královéhradeckého kraje předvedlo nejlepší výkon a v nejlepším čase družstvo z centrální stanice Hradec Králové, které si zároveň odvezlo pohár absolutního vítěze celé soutěže. Druhé místo získali hasiči územního odboru Náchod. Na třetím místě skončili hasiči územního odboru Jičín.

Vítězné družstvo z každého kraje si tímto zajistilo postup na Mistrovství ČR, které se koná v polovině září v Mladé Boleslavi.

Celkové pořadí
1. místo – stanice Hradec Králové (HZS KHk)
2. místo – územní odbor Svitavy (HZS PAk)
3. místo – územní odbor Náchod (HZS KHk)
4. místo – Škoda Auto, a. s.
5. místo – územní odbor Jičín (HZS KHk)
6. místo – územní odbor Chrudim (HZS PAk)
7. místo – územní odbor Ústí nad Orlicí (stanice Vysoké Mýto) (HZS PAk)
8. místo – HaZZ Banská Bystrica (SK)
9. místo – územní odbor Pardubice (HZS PAk)
10. místo – územní odbor Trutnov (HZS KHk)
11. místo – územní odbor Rychnov nad Kněžnou (HZS KHk)

Fotografie naleznete ve fotogalerii

Text a foto: Alena Kuthanová, DiS.
HZS Královéhradeckého kraje

vytisknout  e-mailem