HZS Plzeňského kraje  

Přejdi na

Vaše důvěra je náš závazek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

S hašením dvou velkých požárů lesa v Plzeňském kraji pomáhal vrtulník

Ve čtvrtek 4. června 2015 na třech místech Plzeňského kraje hořel les. V jednom případě se jednalo o požár malého rozsahu u obce Březí, který zvládli zlikvidovat sami dobrovolní hasiči z Pernolce. Další dva požáry byly náročnější v těžko přístupném terénu a v obou případech zasahoval vrtulník.

Krátce po čtvrt na tři odpoledne operační středisko vyslalo jednotky HZS Plasy, SDH Kralovice, místního SDH a ze Středočeského kraje požádali o posilu jednotku SDH Jesenice k požáru lesa u obce Žihle mezi Dědkem a Bábou.

Místní dobrovolní hasiči prověřili prvně udanou přístupovou trasu. Ta byla nevyhovující a pro cisterny nedostupná. S hledáním přístupové trasy pomáhala i posádka vrtulníku. Hasiči z Plas se objížďkou přes Sklárnu k požáru dostali na Hasiči z Plas se objížďkou přes Sklárnu k požáru dostali na vzdálenost 150 metrů. Blíž byl terén pro těžkou požární techniku nesjízdný. Z druhé strany se jednotky k požáru dostaly na vzdálenost asi 700 metrů.

Požár nebyl naštěstí velkého rozsahu, byla zasažena hrabanka na ploše cca 20 x 20 metrů a jeden vzrostlý smrk. Ten museli hasiči porazit, protože kmen byl prohořelý zevnitř do výšky asi 1,5 metru a nešlo jej uhasit. Dále bylo nutné porazit tři menší smrky, které překážely cisterně při jízdě k zásahu. Vše velitel zásahu konzultoval se zástupcem majitele lesa - starostou obce. Požářiště hasiči důkladně prolili vodou.

Požár se obešel beze škod, ale vzhledem k terénu jsou uchráněné hodnoty nevyčíslitelné.

K rozsáhlému požáru lesa poblíž železniční stanice Pavlovice vyslalo v 16:30 operační středisko jednotky HZS Tachov a SDH Planá. Dále k požáru vyjela jednotka SŽDC Cheb a jako posila dobrovolní hasiči z Boru.

Požár zasáhl lesní porost i koruny stromů v pro techniku nepřístupném terénu na ploše cca 200x100 metrů. Zásah jednotek byl prakticky nemožný. Velitel zásahu si prostřednictvím KOPIS vyžádal na pomoc při hašení vrtulník. Bambi vak plnili vodou z řeky. Vrtulník provedl asi deset shozů. Požár byl zcela
zlikvidován krátce před jednadvacátou hodinou.

Výše škod a příčina vzniku požáru budou předmětem dalšího vyšetřování.


Při horkém a suchém počasí je nutné, aby občané při pohybu v lese a vůbec v přírodním prostředí dodržovali základní pravidla, která omezí riziko vzniku požárů.

V lesích je celoročně zakázáno kouřit. Rozdělávat  oheň  lze jen na vyhrazených místech nebo ve vzdálenosti minimálně 50 metrů od lesa.
V těchto dnech, kdy český hydrometeorologický ústav vyhlásil z důvodů horkého počasí zvýšené nebezpečí požárů pro většinu území České republiky, je zakázáno kdekoliv v přírodě rozdělávat oheň, kouřit a používat otevřený oheň, stejně tak jsou zakázána pálení.
 
V případě nedodržení tohoto zákazu může být uložena sankce až do výše 25 tisíc korun.

vytisknout  e-mailem