HZS Pardubického kraje  

Přejdi na

Předcházíme rizikům


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Seriál: Hasiči, jak je možná neznáte

Hasiči Pardubického kraje provádějí preventivně výchovnou činnost  

Poutavé vyprávění hasičů děti vždy zaujmePoutavé vyprávění hasičů děti vždy zaujme
Děti se dozví i k čemu slouží evakuační zavazadloDěti se dozví i k čemu slouží evakuační zavazadlo
Děti mají možnost na vlastní oči při ukázkách vidět, jak to vypadá při dopravní nehoděDěti mají možnost na vlastní oči při ukázkách vidět, jak to vypadá při dopravní nehodě
V rámci besed jsou děti vždy obdarovány propagačními předmětyV rámci besed jsou děti vždy obdarovány propagačními předměty
 

Hasiči Pardubického kraje pravidelně provádí preventivně výchovnou činnost, a to formou besed pro děti, vydáváním článků, prezentací problematiky požárů na výstavách a veletrzích. O tom, že tyto besedy a prezentace jsou úspěšné, potvrzují i čísla požárů v Pardubickém kraji.

Požárů způsobených například dětmi evidujeme v letošním roce jen 8, tedy jen 1,06% z celkového počtu požárů (754). Toto číslo nám ukazuje snižující se počet požárů (v roce 2010 bylo evidováno 18 požárů způsobených dětmi), ale také jak je nezbytné nepolevovat v oblasti preventivně výchovné činnosti. „Ukazuje se, že prevence se vyplácí a tady se nám skutečně vyplácí práce s dětmi a mládeží,“ uvádí plk. Mgr. Pavel Nejtek, ředitel odboru prevence HZS Pardubického kraje.
 
Pokud se člověk dostane do mimořádné situace, jakým je požár, musí tuto situaci řešit. Má tyto možnosti:
a) nikdy se s touto situací nesetkal, neslyšel ani nečetl, jak přistupovat k této situaci – musí tedy improvizovat; 
b) zná jeden vzorec chování a vždy se tak zachová i bez ohledu na místní okolnosti;
c) zná více variant a z těchto vybere jednu dle konkrétních podmínek a podle ní postupuje.
 
Proces zdolání mimořádné události není vrozený, musíme se jej naučit. Již pravěcí lidé znali své instinkty, byl požár – tak utekli, ale co dnes? Utečete nebo někomu poskytnete pomoc? Poskytnete pomoc bez ohledu na to, že se můžete zranit nebo budete při zdolávání mimořádné situace uvažovat?
 
Kde mají stanici hasiči? Jak vypadá hasič při zásahu? Jaké je vybavení hasičských vozidel? Jak se zachovat při požáru? Při povodni? Při úniku nebezpečné látky?
Tak na tyto otázky děti, studenti, ale i veřejnost dostane odpovědi na pořádaných besedách a seminářích.
Hasiči malým dětem i těm odrostlejším přibližují téměř každý týden na základních, středních i vysokých školách v kraji, co mají a nemají dělat v případě požáru. Jak se nejlépe chránit před hustým kouřem a nebezpečným ohněm. Jak bezpečně přecházet silnici a koho rychle přivolat v případě, že se stala dopravní nehoda, někdo byl zraněn apod. Besedy s praktickými ukázky zaujmou děti nejvíce. 
 
Při přednášce byl v letošním roce použit poprvé nový model výuky, kdy v jedné třídě probíhá přednáška s pracovníkem z úseku požární prevence a ve druhé třídě současně probíhá přednáška s pracovníky oddělení ochrany obyvatelstva. Dětem jsou předneseny základní informace a poznatky z oblasti požární ochrany a ochrany obyvatelstva ve dvou vyučovacích hodinách, které jsou dále děleny do jednotlivých tematických bloků. „Cílem první části je získání důvěry dětí, vytvoření respektu z ohně a poznání, že oheň dětem opravdu do ruky nepatří. Děti se naučí, jak přivolat pomoc, tady jde zejména o snížení ostychu při přivolání pomoci, prohlédnou a obléknou si zásahový oblek, čímž dojde ke snížení strachu z vybavení a výstroje hasiče,“ uvádí por. Bc. Miloslav Vašák z oddělení kontrolní činnosti a zjišťování příčin vzniku požárů HZS Pardubického kraje.
            V druhé části se děti dozvědí, co znamená zvuk sirény - varovný signál, co dělat při zvuku sirény - varovném signálu, co si vzít s sebou při opuštění bytu atd. Informace jsou dětem předávány atraktivní formou prezentace motivované seriálem Simpsonovi. Cílem školení je zvýšit vzdělanost a povědomí žáků základních škol k činnostem v případě vzniku mimořádné události velkého rozsahu, jako je únik nebezpečné látky, či povodně. Žáci si během besedy dále osvojují znalosti z problematiky varování, evakuace a ukrytí obyvatelstva. Cílem této druhé části je naučit žáky jak v případě nouze pomoci sobě a svým blízkým.
   Na závěr každé besedy jsou dětem rozdávány propagační materiály s preventivní tématikou.

Do 22. listopadu 2012 bylo proškoleno více než 1300 dětí z Pardubického kraje.
 
V oblasti požární ochrany se HZS Pardubického kraje nesoustředí jen na jedinou cílovou skupinu, ale snaží se svými akcemi postihnout plošně všechny skupiny.
Hasiči tak nemíří jen do škol, ale zúčastňují se i různých veletrhů, branných dnů, výstav, dnů otevřených dveří a formou ukázek se účastní také řady doprovodných akcí.
 
 Mezi ty větší patřily akce na Pernštýnském náměstí v Pardubicích, veletrh silniční techniky, dny otevřených dveří na požárních stanicích a akce „zdolání mimořádných událostí“.
Nejčastějšími dotazy na například na Dni prevence a ochrany obyvatelstva, jež pořádají hasiči tradičně na Pernštýnském náměstí v Pardubicích, byly: „jaký hasicí přístroj použít, jak velký hasicí přístroj koupit do auta (přestože tato povinnost není), neboť je velký rozdíl mezi autem po požáru, kdy jste hasili ještě před příjezdem jednotky HZS nebo pokud hasili pouze hasiči. Lidé se ptali kam umístit autonomní hlásič, proč jej instalovat do starých domů, i když není povinnost do těchto starých domů. Jako nejkatastrofičtější scénáře si lze představit požáry v domovech důchodců, kde dochází k úmrtím. Je nutné zvážit, zda koupě hlásiče za přibližně 300 Kč je tak nákladná, když nám může zachránit život i zdraví, ale mnohokrát i milionové hodnoty v rodinných domech a bytech,“ vyjmenovává plk. Mgr. Pavel Nejtek, ředitel odboru prevence HZS Pardubického kraje.
V současné době se již setkáváme i s případy, kdy v bytovém domě si někdo instaloval tento hlásič a tento signalizoval požár v bytě souseda, neboť došlo k průvanu a kouř se dostal i do dalšího bytu,“ přibližuje plk. Mgr. Pavel Nejtek.
 
            Za zmínku jistě stojí i poslední dvě akce, kterých se odbor prevence ZS Pardubického kraje účastnil. Jednak to byla výstava s doprovodným programem SECURITY – ALARM, aneb bezpečí člověka, majetku, bytu, domu, firmy, auta, …, která se uskutečnila 20. a 21. října 2012 v Pardubicích. Příslušníci zde poukazovali na skutečných požárech jak občané a firmy podceňují plnění základních povinností na úseku požární ochrany.
            Druhá akce byla určena pro zástupce bytových družstev a společenství vlastníků bytových jednotek. Seminář se uskutečnil ve dvou termínech 13. a 20. listopadu 2012 na zasedací místnosti HZS Pardubického kraje v Pardubicích. Účastníci byli seznámeni s problematikou požární bezpečnosti bytových domů, dále jim byly ukázány nejčastější chyby, které HZS zjišťuje při kontrolách a na závěr nechyběly ani postřehy z požárů a jejich statistika.
 
Vendula Horáková, tisková mluvčí

vytisknout  e-mailem