Hasičský záchranný sbor České republiky  

Přejdi na

Předcházíme rizikům


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Setkání ministra vnitra SR s generálním ředitelem HZS ČR přímo u požáru

27. května 2012 (Nicole Zaoralová) - Během dnešního dne přijeli povzbudit zasahující hasiče ministr vnitra SR JUDr. Robert Kaliňák spolu s generálním ředitelem HZS ČR plk. Ing. Drahoslavem Rybou a v podvečer i 1. náměstek ministra vnitra Mgr. Jaroslav Hruška spolu s náměstkem policejního prezidenta plk. Mgr. Vladislava Husáka.  

A jak vypadal dnešní den z pohledu zasahujících hasičů?
 
V průběhu noci ze soboty na neděli se situace na požářišti nijak dramaticky nezměnila. Pokračovalo monitorování celého prostoru.
 
Letecký průzkum dnes v 5,30 ráno potvrdil, že se v porostu již neobjevuje žádné plamenné hoření. Hasiči postupně pokračovali v závěrečném dohašování kořenů a prolévání hrabanky. Na zasedání štábu velitele zásahu bylo rozhodnuto, že již nebude nasazen k hasebním pracím vrtulník. Do dnešního rána se podařilo zajistit z dalších krajů 57 zádových ručních stříkaček, které byly použity k dohašování v terénu.
 
Během dopoledne se také vystřídali hasiči, kteří byli na požářišti celou noc. Průběžně se zajišťovaly další jednotky ke střídání odřadů z jednotlivých krajů.
 
Dohašování probíhá především pomocí zádových vaků. Hasiči se pohybují v lesním porostu pěšky tak, aby byla znovu podrobně zkontrolována celá plocha požářiště. Pouze ve třech případech musela být na dohašení lokálního požáru nasazena cisternová automobilní stříkačka. Jednotky se postupně střídají tak, aby se zabezpečil také jejich odpočinkový režim.
 
Krátce před polednem zavítal na místo zásahu na neformální návštěvu, ministr vnitra Slovenské republiky JUDr. Robert Kaliňák, aby povzbudil nejen hasiče ze Záchranné brigády HaZZ v Malackách, HaZZ Piešťany a Krajského riaditelstva Trnava, Dobrovoľného hasičského združenia Pole,  ale také ostatní  zasahující hasiče. Generální ředitel HZS ČR provedl pana ministra všemi pěti úseky, na kterých stále probíhají dohašovací práce.
 
Perfektně fungující spolupráce mezi záchrannými složkami České a Slovenské republiky ukazuje, jak důležitý je lidský i profesní kontakt mezi státy s tak velkým kusem společné historie. Oba funkcionáři si v doprovodu štábu velitele zásahu prohlédli stanoviště jednotlivé speciální techniky a při jednání se zasahujícími hasiči všem poděkovali za jejich extrémně náročnou práci, kterou poslední čtyři dny vykonávají. 
 
V podvečer dorazil na místo i 1. náměstek ministra vnitra Mgr. Jaroslav Hruška spolu s náměstkem policejního prezidenta plk. Mgr. Vladislava Husáka.
 
Požár lesa na Hodonínsku v číslech:
Dosud zasahovalo celkem 213 profesionálních a dobrovolných jednotek, tedy 1 070 hasičů.
 
Aktuálně je nasazeno 56 jednotek, tedy 280 hasičů
Dosud bylo použito celkem 283 kusů techniky; aktuálně 91
 
Zasahující jednotky z krajů: Jihomoravský, Zlínský, Olomoucký, Moravskoslezský, Plzeňský, Jihočeský, Středočeský, ZÚ Hlučín a Zbiroh;
 
Mezinárodní pomoc: Záchranná brigáda HaZZ Malacky a KR HaZZ Trnava, JSDH obcí Trnavského kraje.  
 
Hrubé odhady nákladů na probíhající zásah jsou (do nedělního rána):
Pohonné hmoty: cca  1 milion Kč
Zajištění stravy a pitného režimu: 400 tisíc
Další zatím nevyčíslitelné náklady:
Refundace mezd pro JSDH.
Oprava techniky a věcných prostředků.
Škoda odhadována v řádu milionů Kč.  
 
Podklady z místa zásahu poskytla kpt. Bc. Pavla Pražáková, HZS Jihomoravského kraje
 
 
kpt. Mgr. Nicole Zaoralová
tisková mluvčí
 
MV-generální ředitelství HZS ČR
Tel.: 950 819 944
Mobil: 602 215 142
e-mail:nicole.zaoralova@grh.izscr.cz
 

vytisknout  e-mailem