Hasičský záchranný sbor České republiky  

Přejdi na

Vaše důvěra je náš závazek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Situační zpráva o řešení následků povodní

Intenzivní srážky na území severní části Čech, zejména pak v okresech Liberec, Česká Lípa, Děčín a Ústí nad Labem způsobily velmi rychlé vzestupy hladin vodních toků. Ve včerejších odpoledních hodinách došlo k rozvodnění malých vodních toků a následně i větších. 

K velmi významným vzestupům hladin (v některých případech došlo k překročení 100-letých průtoků) došlo zejména na tocích  Smědá, Lužická Nisa a jejich přítocích (Liberecký kraj – Frýdlantsko), Mandava, Ploučnice, Kamenice (Děčínsko, Ústecko). Vydatnější srážky postihly i další části ČR (např. Chrudimsko, Olomoucko, Vysočina), kde byly také nasazeny jednotky PO, následky ale nedosáhly takové úrovně jako v severních Čechách. Srážky v noci ze soboty na neděli v postižených oblastech téměř ustaly.

Vyrozumění a varování

Na postižených územích byly až na úroveň starostů obcí distribuovány operační a informační střediska HZS ČR výstrahy a informační zprávy Českého hydrometeorologického ústavu. Na základě těchto informací a podle vývoje situace starostové obcí a jednotky PO organizovaly evakuace osob z ohrožených míst. K zahájení evakuace byly použity i sirény.

Činnost integrovaného záchranného systému

Ihned po vzniku prvních mimořádných událostí byly nasazeny jednotky požární ochrany a další složky IZS. Od 14 hod 7. srpna 2010 realizuje MV-generální ředitelství HZS ČR ústřední koordinaci záchranných a likvidačních prací a podle požadavků postižených krajů zajišťuje realizaci jejich požadavků (vrtulníky, centrální zásoby, síly a prostředky Armády ČR). V obou postižených krajích bylo doposud řešeno celkem cca 1100 mimořádných událostí (v Libereckém kraji 900 událostí v Ústeckém 200), při nichž bylo nasazeno cca 120 jednotek požární ochrany a více jak 600 hasičů. Jednotky PO spolupracují zejména s Policií ČR, obecní policií a obcemi. 

Na celém území ČR bylo v sobotu 7. srpna 2010 v souvislosti se srážkami a povodňovou situací řešeno cca 1400 mimořádných událostí (zejména v krajích Ústecký, Liberecký, Pardubický, Středočeský, Olomoucký a Vysočina). Na řešení těchto situací bylo nasazeno celkem 220 jednotek PO a cca 900 hasičů.

Do záchranných prací byly prostřednictvím ústřední koordinace zapojeny také povodňové odřady z HZS hl.m. Prahy, Středočeského, Královéhradeckého a Moravskoslezského kraje (zejména hasiči s čluny) do Libereckého kraje, některé jednotky sborů dobrovolných hasičů sousedních krajů do Libereckého kraje, Záchranný útvar HZS ČR Hlučín (nákladní vozidla pro evakuaci, těžká ženijní technika), Policie ČR (3 vrtulníky) do Libereckého a Ústeckého kraje, Armáda ČR (2 vrtulníky, nákladní vozidla pro evakuaci, těžká ženijní technika) do Libereckého kraje, Vodní záchranná služba (záchranné skupiny s čluny) do Libereckého kraje, Pomoc ze SRN – organizace THW (záchranné skupiny s čluny – 20 osob) do Libereckého kraje.
MV-generální ředitelství HZS ČR přímo spolupracuje se všemi postiženým i kraji a s Českým hydrometeorologickým ústavem, Společným operačním centrem Ministerstva obrany a Ministerstvem životního prostředí.

Evakuace a záchrana

Vzestupy hladin si vyžádaly, zejména na Frýdlantsku, rozsáhlé evakuace. Nejdříve byly starosty obcí vyhlášeny preventivní evakuace a řada občanů se samovolně evakuovala. Následně při vzestupech hladin evakuace organizovali v ohrožených místech hasiči. Některé osoby neopustily svá obydlí nebo vzestupy hladin byly tak rychlé, že muselo být přistoupeno k záchraně osob pomocí těžkých vozidel, člunů a vrtulníků (vrtulníky zachránily 130 osob na Frýdlantsku a 10 osob na Děčínsku). V Libereckém kraji bylo evakuováno nebo zachráněno celkem cca 1800 osob. V Ústeckém kraji bylo zachráněno nebo evakuováno 110 osob.  V oblasti nyní stále působí 3 vrtulníky Policie ČR, 1 vrtulník Armády, které zajišťují monitoring situace a případnou záchranu osob, které se nepodaří evakuovat.    

Další opatření

Na území Ústeckého, Libereckého a Královéhradeckého kraje byl v mobilní telefonní síti nastaven režim „krize“, z tohoto důvodu mají všechny „krizové telefony“ prioritu volání. Přímo spolupracujeme se všemi mobilními telefonními operátory, aby zůstala zachována možnost tísňových volání ze všech oblastí. Mobilní telefonní sítě jsou nyní dostupné i v postižených oblastech.
Situaci výrazně komplikují škody vzniklé na silnicích a sesuvy půdy, které si vyžádaly řadu uzavírek. Povodně způsobily přerušení dodávky elektrické energie v řadě míst Ústeckého a Libereckého kraje Je vyhlášen kalamitní stav v okresech Děčín, Liberec, Česká Lípa. Problémy jsou na Liberecku i s dodávkou plynu, a proto byl vyhlášen stav nouze v plynárenství.

Očekávaný vývoj

Vzhledem k poklesům hladin vodních toků očekáváme přechod do likvidačních prací – tj. zejména čerpání vody, odstraňování překážek v korytech a na komunikacích, odstraňování nánosů bahna, demolice narušených objektů.
MV-generální ředitelství HZS ČR je připraveno podle požadavků vyslat do postižených oblastí další posily z řad jednotek PO nebo dalších složek IZS a je připraveno ze svých skladů podle požadavků krizových štábů krajů poskytnout prostředky na provádění likvidačních prací (ruční nářadí, dezinfekční prostředky, vysoušeče apod. ).  

MV-generální ředitelství HZS ČR 
plk. Ing. Luděk Prudil

Odkazy do noveho okna

01

Ústecký kraj Janská  

Detailní náhled

02

Ústecký kraj, srpnové povodně Jánská 

Detailní náhled

03

Jánská, srpnové povodně 

Detailní náhled

04

Zaplavené území v Jánské 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem