HZS Plzeňského kraje  

Přejdi na

Vaše důvěra je náš závazek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Soutěž hasičů v předlékařské první pomoci: 11 krajů, 11 hodin, 11 úkolů, 1 vítěz... HASIČI Z PLZNĚ

Ve dnech 8. a 9. října 2015 hostilo Školní a výcvikové zařízení HZS ČR v Brně přípravný ročník soutěže hasičů v poskytování předlékařské první pomoci. Tento nultý ročník soutěže absolvovala na dobrovolné bázi družstva hasičů z 11 krajů.
 
Pro čtyřčlenné týmy bylo připraveno celkem 11 úkolů zaměřených na simulované události, při kterých převažovalo poskytování předlékařské první pomoci, navíc za dodržení určeného časového limitu.
 
Soutěžní týmy tak zasahovaly u požáru varny, u dopravní nehody osobního automobilu s motocyklistou a u vyproštění muže zasypaného dlažebními kostkami. Dále bylo nutné zachránit tonoucího muže s poraněním páteře, poraněného dřevorubce s masivním krvácením a malé dítě zraněné pádem z dětské prolézačky. Další soutěžní úkol spočíval v navádění k první pomoci přes zamknuté dveře přítele ženy, která následkem sebepoškození silně krvácela. Následoval 1,5 km pěší přesun lesem ke zraněnému amatérskému jeskyňáři, kterého bylo nutné vyprostit, vytáhnout na povrch a ošetřit. Složitá byla i péče o rodiče, jejichž dítě bylo po vytažení ze studny resuscitováno. Interní případ zastupovala cévní mozková příhoda, kterou hasiči odhalili po otevření bytu. V průběhu soutěže byli všichni soutěžící písemně testováni ze zdravovědy a první pomoci.
 
Zlato přivezli hasiči do Plzně. Vítěznému týmu ve složení Tomáš Dvořák, Jan Václav a Ondřej Viták (z CPS Košutka) velel Vojtěch Novák, který slouží na PS Střed.  Na druhém místě skončili hasiči z Libereckého kraje a třetí pozici tým z Olomouckého kraje.

Soutěž se konala pod záštitou MV-generálního ředitelství HZS ČR, s významnou podporou Školního a výcvikového zařízení v Brně a s finanční podporou České asociace hasičských důstojníků. Poděkování organizátorů patří také všem sponzorům, rozhodčím a figurantům. 

diplom 
 
Doplňující informace za organizační skupinu soutěže:
 
npor. Bc. Martin Türke 
Hasičský záchranný sbor Moravskoslezského kraje
Boženy Němcové 1182/8, 743 01 Bílovec
Tel +420 950 726 011
Mob +420 724 904 566
 

 

vytisknout  e-mailem