HZS Moravskoslezského kraje  

Přejdi na

Vaše důvěra je náš závazek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Soutěžní anketa hasičů k detektorům i s cenami linky 112

Od ledna až do konce února 2014 mohou dospělí obyvatelé České republiky odpovídat na internetu na otázky v hasičské anketě o ceny s názvem „Bezpečně doma“, která je zaměřena na jejich povědomí o možnosti využití detektorů (hlásičů) požárů a detektorů nebezpečných plynů v domácnostech. Vzhledem k tomu, že si 11.2.2014 připomínáme již popáté Evropský den tísňového čísla 112, další věcné ceny v rámci ankety jsou připraveny speciálně pro ty, kteří vyplní dotazník právě v tento den, tedy v úterý 11.2.
 
Dosud vyplnilo formulář velmi jednoduchého dotazníku na stránkách České asociace hasičských důstojníků (ČAHD) několik stovek osob nejrůznějšího věku z celé České republiky. Podmínkou pro slosování je vyplnění základních kontaktních údajů (adresa, telefon, e-mail), které zůstanou přísně důvěrné.
 
Obě slosování se uskuteční ve středu 5. března 2014. První tři vylosovaní (z celého dvouměsíčního období dotazování) získají vždy jeden detektor plynu a jeden hlásič požáru. Lidé, vylosovaní na čtvrtém a desátém místě, obdrží rodinnou vstupenku do Hasičského muzea města Ostravy. Ti, kteří vyplnili dotazník právě 11.2., projdou osudím podruhé. Mohou obdržet knihy, nože, propisky, pexesa a další dárky.
 
Anketu připravila na svých stránkách (www.cahd.cz, stránka Ochrana proti únikům plynů a požárům) Česká asociace hasičských důstojníků (ČAHD) ve spolupráci s Hasičským záchranným sborem Moravskoslezského kraje (HZS MSK), HZS Olomouckého kraje a HZS Zlínského kraje. Je součástí dlouhodobé kampaně, varující před stále více hrozícím nebezpečím úniku zemního plynu a dalších plynných látek, například úniku propan-butanu a vzniku oxidu uhelnatého v domácnostech, Tato kampaň odstartovala loni v létě. Přesná adresa hasičské ankety je: http://www.cahd.cz/?page_id=835
 
ooo
 
Hasiči od loňského léta působí například letáky či podrobnými informacemi na svém webu, doplňovanými o stanoviska nejrůznějších odborníků. Například hasiči z HZS MSK nechali po celý měsíc listopad vyvěsit více než 1300 varovných letáků A5 v dopravních prostředcích městské i dálkové veřejné dopravy, jezdících po celém Moravskoslezském kraji, včetně Ostravy. Dopravci poskytli svá reklamní místa zdarma.
 
V listopadu 2013 hasiči z HZS MSK připravili v Ostravě seminář pro zástupce vlastníků bytových domů a bytových družstev z celého Moravskoslezského kraje, zaměřený na problematiku ochrany domácností před nebezpečnými plyny a požáry. Zájem byl veliký. Přišlo pět desítek zástupců vlastníků a družstev.
 
 
Preventisté z HZS MSK zde představili dlouhodobou kampaň, týkající se varování před nebezpečím plynů a požárů v domácnostech, pokračovali obecnými zásadami požární bezpečnosti v bytových domech i s ukázkou fotografií, dokumentujících jak místa výbuchů po únicích plynů a požáry, tak špatný stav některých chodeb a sklepů domů. Hasiči se pak zaměřili na praktickou ukázku fungování detektorů plynů a hlásičů požáru.
 
Posluchači měli nejvíce dotazů a nejčastěji diskutovali na téma zatarasených únikových cest a neúčinné komunikace s „nepořádnými“ nájemníky, na téma bezpečného větrání v době dobře těsnících plastových oken, hlavně v kuchyních s plynovými sporáky, také je zajímaly otravy oxidem uhelnatým v koupelnách. Odnesli si několik varovných letáků (další si mohou stáhnout a vytisknout z webu www.cahd.cz.
 
ooo
 
Hasiče nenechává spát reálné nebezpečí zranění i usmrcení osob po možných výbuších zemního plynu v domácnostech. V živé paměti máme poslední dvě „velké“ události - v únoru 2013 ve Frenštátu pod Radhoštěm, o dva měsíce později v Praze, které si vyžádaly několik mrtvých a zraněných osob. Po zahájení kampaně ještě výbuch plynu „úřadoval“ (loni v září) na bytovém domě v Havířově-Šumbarku. Tam se obešel shodou okolností bez zranění, ale také s velkou materiální škodou. Úmrtí muže si vyžádal před několika dny výbuch rodinného domku v Ostravě-Martinově, kde je zatím nejpravděpodobnější příčinou únik plynu, nebo závada na plynovém spotřebiči. (Přesná příčina je ale zatím v šetření….)
 
Časté jsou dnes také otravy zplodinami při nedokonalém spalování (například karmy v koupelnách apod.). Kampaň je také reakcí na obavy občanů z celé ČR, kteří stále častěji volají na tísňovou linku hasičů s upozorněním, že v okolí svého bytu či bydliště cítí plyn.
 
Varovné letáky jsou k dispozici ke stažení a volnému využití (vytištění) různými subjekty i jednotlivci (obcemi, bytovými družstvy, hasičskými preventisty apod…) na webu asociace ČAHD. Jsou zde k dispozici mj. i seznamy detektorů konkrétních plynů – metanu, propan-butanu a oxidu uhelnatého. Jsou doplněny o rámcové cenové relace a fotografie a také o otevřený seznam firem, které je vyrábějí či dodávají na trh. Tento seznam je možné doplňovat a upravovat. Tyto detektory (podobně jako hlásiče požáru v případě požárů) velmi snižují riziko výbuchu či otravy v domácnostech.

vytisknout  e-mailem