Školní a výcvikové zařízení HZS ČR  

Přejdi na

Chráníme vaše životy, zdraví a majetek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Spojová služba

Hlavním cílem spojové služby u ŠVZ HZS ČR je připravit účastníky kurzů teoreticky a prakticky pro zajištění základních dovedností, zejména:

  • základní ovládání analogových radiostanic a digitálních terminálů,
  • spojení na místě zásahu,
  • spojení ve štábu velitele zásahu,
  • k plnění dalších úkolů na úseku spojové služby v jednotkách PO.

IMG_7839.JPGPro tyto účely ŠVZ Zbiroh disponuje mnoha prostředky. Momentálně je výuka pro kurzy NOV a NOV HZS ČR zajištěna analogovými přenosnými radiostanicemi typu Motorola GP 360 a vozidlovými typu Motorola GM 360. S těmito radiostanicemi se posluchači učí prakticky zacházet nejen na učebně, ale i při venkovních výcvicích a modelových situacích. V roce 2019 bylo naše pracoviště doplněno několika dalšími potřebnými prostředky v rámci spojové služby. Získali jsme několik přenosných digitálních terminálů TPH 700 Jupiter. Jedná se o model třetí generace s barevným displejem, vibračním vyzváněním a možností propojení přídavných zařízení pomocí Bluetooth. Terminál TPH 700 je model určený pro velitele družstev, odolný proti vodě (1m pod hladinou) a proti nárazu (pád ze 2m výšky).

IMG_7828.JPGDalším přírůstkem byly digitální terminály TPH 900, které zabezpečují hlasovou a datovou komunikaci v extrémních podmínkách. Ideální pro profesionální uživatele, kteří vyžadují robustní a výkonný radiový terminál. Jedná se o prostředek, který je konstrukčně řešen pro potřeby použití v nepříznivých podmínkách. Odolává stříkající vodě, prachu a nárazům. K těmto digitálním terminálům byl ze ŠVZ Brno, v rámci vzájemné spolupráce, převeden digitální opakovač IDR druhé generace. Tento prostředek slouží k pokrytí tzv. „hluchých“ míst při komunikaci na místě zásahu v digitální síti. Pořízení těchto prostředků usnadnilo výuku v několika oblastech. Například opakovač IDR v rámci kurzu TŘ – P je již možné v rámci hodiny spojení prakticky předvést a ukázat jeho využití v praxi. Také je možné ho využít v kurzu NOV HZS při tématu výuky „Orientace v terénu na místě a za přesunu“ a tím dát přidanou hodnotu při orientaci i nácviku spojení v místě zásahu při nedostatečném pokrytí digitálním signálem.

IMG_7834.JPGV prostorech spojové služby byla zapojena a zprovozněna analogová radiostanice Motorola GM360 spolu s terminálem Tetrapol TPM 700. Tento prvek slouží pro posluchače kurzů NOV HZS, NOV a TŘ P k praktickým ukázkám práce s terminály ve vozidle. Ty jsou doplněny převodníkem SCC (Single Channel Converter), který slouží k propojení hlasové komunikace analogové a digitální radiové sítě. Podobně vybavena jsou i vozidla pro výuku, jen s tím rozdílem, že jsou někde nahrazeny Motoroly GM360 novými moderními radiostanicemi Motorola Mototrbo DM 4600, která může pracovat jak v analogovém, tak v digitálním režimu.

Do spojové služby jsou také zařazeny termokamery. ŠVZ Zbiroh disponuje pro výuku celkem čtyřmi kusy těchto prostředků. Dvě termokamery jsou určeny do nejtěžších podmínek zásahů a jsou využívány hlavně pro ohňové výcviky v Zařízení simulující reálné podmínky požáru (známé především jako „FOK“). Jejich citlivost na vysoké teploty je až do 1000°C.  Zbývající dvě termokamery jsou určeny na výcviky, kde se teplotní zátěž pohybuje okolo 450°C.

Foto4.jpg

vytisknout  e-mailem