HZS Libereckého kraje  

Přejdi na

Chráníme vaše životy, zdraví a majetek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Spolupráce polských a českých záchranných služeb v oblasti technické záchrany a hašení lesních požárů

Projekt realizovaný v rámci programu přeshraniční spolupráce Česká republika-Polská republika na období 2014-2020, Fond mikroprojektů Euroregionu Nisa, priorita 4: Spolupráce mezi institucemi a komunitami. Registrační číslo projektu: CZ.11.4.120/0.0/0.0/16_012/0003028 

CZ PL projekt

V roce 2022 realizoval krkonošský okres společně s partnerem na české straně – Hasičským záchranným sborem Libereckého kraje – projekt s názvem Spolupráce polských a českých záchranných služeb v oblasti technické záchrany a hašení lesních požárů.

Cílem projektu byla spolupráce polských a českých záchranných služeb v oblasti technického záchranářství a hašení lesních požárů, a to v rámci prioritní osy 4, tedy spolupráce institucí a komunit. Spolupráce mezi polskými a českými záchrannými službami pro zajištění bezpečnosti polsko-českého pohraničí prostřednictvím realizace společných záchranných cvičení byla jedním z dalších cílů projektu, v jehož rámci se uskutečnily dvě klíčové aktivity: Požár v lese – výcvik zaměřený na zlepšení technik hašení lesních požárů a Těžké technické zásahy – výcvik v oblasti provádění záchranných akcí s účastí velkých aut.

Likvidace lesních požárů a dálková doprava vody

První z aktivit – školení, jehož cílem bylo zdokonalit techniku hašení lesních požárů, se uskutečnilo ve dnech 19. a 20. května 2022. Vedli jej kvalifikovaní odborníci a předcházela mu teoretická výuka – přednášela se témata jako např.: právní předpisy pro bezpečnost při lesních požárech, lokalizace, navigace a získávání údajů při hašení požárů, dálková doprava vody a také praktické workshopy o nasazení vozidel, určení délky hadicového vedení, výpočet množství vody a ztrát při dodávce vody ve velkých výškách. Praktická výuka byla zaměřená na zvýšení kvalifikace a dovednosti hasičů v oblasti hašení požárů a dálkové dopravy vody. Školení se zúčastnili státní a dobrovolní hasiči z Polska a jejich kolegové z Libereckého kraje. Druhý den výcviku proběhlo praktické cvičení v obci Janowice Wielkie. Během cvičení byla zvláštní pozornost věnována dobré koordinaci společných akcí polských a českých hasičů, které byly výsledkem metodických workshopů konaných o den dříve.


CZ PL projekt

Záchranné operace s velkoobjemovými vozidly

Druhý výcvik, který byl zaměřený na zdokonalení technik pro provádění záchranných operací s velkoobjemovými vozidly, se konal ve dnech 13. a 14. října 2022. První den probíhala teoretická výuka na téma konstrukce těžkých vozidel, konstrukce a design kabin nákladních vozidel, zvedání a vyprošťování těžkých vozidel zpod podvozku, zdokonalování technik pro provádění vyprošťovacích akcí s účastí velkoobjemového vozidla. Druhý den se konala praktická část, jejímž cílem bylo zlepšit kvalifikaci a dovednosti hasičů při provádění záchranných prací při nehodách nákladních/velkoprostorových vozidel (na příkladu TIR). Cvičení probíhalo za použití hydraulického a pneumatického vyprošťovacího zařízení.

CZ PL

V rámci realizace projektu s názvem Spolupráce polských a českých záchranných služeb v oblasti technického záchranářství a hašení požárů v lesích bylo možné vypracovat počátky standardizace činností souvisejících se společným chráněným územím v příhraniční zóně, zahrnující především techniku a vybavení používané při lesních požárech a technických záchranných činnostech, výměnu zkušeností, seznámení se schématem velení, zásadami dispečerského řízení jednotek, jakož i zdokonalení v používání cizího jazyka při událostech za účasti jednotek požární ochrany z Polska a České republiky. Výše uvedené aktivity významně zvýšily bezpečnost příhraniční oblasti.

Logo

vytisknout  e-mailem