HZS Královéhradeckého kraje  

Přejdi na

Chráníme vaše životy, zdraví a majetek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Stovky hasičů Královéhradeckého kraje stále zasahují v oblastech zasažených povodněmi

Vodní toky na většině míst v Královéhradeckém kraji klesly v úterý 4. června na nejnižší povodňové stupně, pouze na řece Cidlině v Novém Bydžově na Hradecku zůstává vyhlášen 3. stupeň povodňové aktivity.  

Tam, kde se snížila hladina řeky nebo voda úplně opadla začínají s odklízením následků ničivé povodně. Stovky profesionálních a dobrovolných hasičů Královéhradeckého kraje od nedělního rána pomáhají v nejvíce zasažených oblastech v kraji.
Na pomoc do vodou zatopených městských částí Prahy vyjeli včera 3. června večer profesionální hasiči z centrální stanice Hradec Králové s mobilní čerpací stanicí Sigma. Pětičlenný odřad působí od dnešní noci v ulici Šůrova v městské části Zbraslav. Čerpací stanice dokáže odčerpat velké množství vody a její výkon je 620 litrů za sekundu.
 
Nejhorší situace byla v neděli 2. června na Trutnovsku, a to především ve Svobodě nad Úpou, Hostinném a Rudníku. Včera pokračovalo odklízení nánosů bahna, trosek a čerpání vody ze zatopených domů a sklepů. V zasažených oblastech zasahují nejen profesionální hasiči, ale také desítky dobrovolných hasičů z Trutnovska. Do Svobody nad Úpou vyrazily včera ráno profesionální posily z centrální stanice Hradec Králové s vyprošťovacím automobilem, Tatrou T815, nákladním vozidlem a čelním nakladačem, ale také jednotky dobrovolných hasičů z hradeckých městských částí Malšova Lhota, Plačice, Plácky, Svinary, které se během dne přesunuly na pomoc do Rudníku. Od neděle v obci zasahují také příslušníci Záchranného útvaru HZS ČR z Hlučína s těžkou technikou. Včera večer museli střelmistři Záchranného útvaru provést pomocí mikronáloží odstřel nánosů kmenů, větví a dalších naplavenin v korytě řeky, které byly ještě překryty betonovou deskou. To způsobilo ucpání říčního toku a voda se rozlévala do obce.
Profesionální hasiči z Trutnova odstraňovali strom z cesty v Královci a jejich kolegové ze Dvora Králové nad Labem čerpali vodu ze sklepa domu v ulici Ke Skále ve Dvoře Králové nad Labem. Vrchlabší profesionální hasiči odstraňovali spadlý strom v Dolní Branné. Dobrovolní hasiči z Horního Maršova, Dolní Kalné, Úpice, Mostku, Janských Lázní čerpali vodu v obcích, dobrovolní hasiči z Pilníkova odstraňovali strom, který spadl vedle neobývaného rodinného domu v Hostinném.
 
Situace se včera ráno zhoršila na Hradecku, a to především na řece Cidlině, na které byl ráno vyhlášen 3. stupeň povodňové aktivity. Voda se vylila z koryta řeky a zatopila ulice a domy v Novém Bydžově a hlavní silniční tah na Hradec Králové. Hasiči během dopoledne evakuovali dva dospělé a jedno dítě u zdravotního střediska, které odřízla voda, pomáhali s evakuací mateřské školky, dalších sedm lidí, včetně dvou dětí, evakuovali ze zatopených domů v ulici U Plovárny. Hladina vody během dopoledne stále stoupala a hasiči museli odpoledne na člunu zachraňovat sedm lidí, kteří zůstali v bytových domech v ulici U Plovárny. Hasiči dále čerpali vodu ze zatopených domů, sklepů, místní knihovny a prádelny. Zasahovali dále v ulicích Dukelská třída, U Mlýna, Husova třída, Jana Žižky, Al. Jiráska. Také na dalších místech voda způsobila problémy. V Chlumci nad Cidlinou a Ohnišťanech zatopila sklepy rodinných domů. Během včerejšího dne zasahovali na Novobydžovsku profesionální hasiči z Nového Bydžova, dobrovolní hasiči ze Smidar, Skřivan, Humburk, Nechanic, Králík, Skřivan, Ohnišťan, Hlušic a Chlumce nad Cidlinou.
 
Na Jičínsku pokračovalo během včerejšího dne odklízení následků povodně. Profesionální hasiči z Nové Paky čerpali vodu ze sklepa v ulici Staropacká a ze čtyř objektů v Lomnické ulici v Nové Pace, profesionální hasiči z Hořic čerpali vodu ze sklepa domu ve Švajdlerově ulici v Hořicích. Na mnoha místech v okrese pokračovalo odčerpávání vody ze sklepů domů, a to v Hrobičanech, Kopidlně, Sobčicích, Vysokém Veselí, Lázních Bělohrad, Staré Pace. V Miletíně hasiči pročišťovali stavidla od naplavenin, které ucpávaly most. Kromě profesionálních hasičů zasahovali v okrese dobrovolní hasiči z Vysokého Veselí, Kopidlna, Markvartic, Lázní Bělohrad, Miletína a Staré Paky.
 
V Komenského ulici v Jaroměři na Náchodsku silný proud poškodil pilíř železného mostu přes řeku. Do vody se zřítila železná lávka, která byla součástí mostu. 
 
 
Foto: obec Svoboda nad Úpou - HZS KHk, územní odbor Trutnov
Foto: zřícená lávka mostu v Jaroměři - stanice Jaroměř 
Odkazy do noveho okna

13-06-03 Jaroměř-železný most (1)

13-06-03 Jaroměř-železný most (1) 

Detailní náhled

13-06-03 Jaroměř-železný most (2)

13-06-03 Jaroměř-železný most (2) 

Detailní náhled

13-06-03 Jaroměř-železný most (3)

13-06-03 Jaroměř-železný most (3) 

Detailní náhled

13-06-03 Jaroměř-železný most (4)

13-06-03 Jaroměř-železný most (4) 

Detailní náhled

13-06-03 Jaroměř-železný most (5)

13-06-03 Jaroměř-železný most (5) 

Detailní náhled

13-06-03 Jaroměř-železný most (6)

13-06-03 Jaroměř-železný most (6) 

Detailní náhled

13-06-03 Jaroměř-železný most (7)

13-06-03 Jaroměř-železný most (7) 

Detailní náhled

13-06-03 Jaroměř-železný most (8)

13-06-03 Jaroměř-železný most (8) 

Detailní náhled

13-06-03 Jaroměř-železný most (9)

13-06-03 Jaroměř-železný most (9) 

Detailní náhled

13-06-03 Jaroměř-železný most

13-06-03 Jaroměř-železný most 

Detailní náhled

13-06-03 Svoboda nad Úpou

13-06-03 Svoboda nad Úpou 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem