HZS Pardubického kraje  

Přejdi na

Předcházíme rizikům


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Studenti průmyslové školy chemické cvičili s profesionálními hasiči

Únik nebezpečné látky, to byl námět cvičení, které se uskutečnilo ve středu 16. listopadu na Střední průmyslové škole chemické v Pardubicích. Profesionální hasiči v areálu školy cvičili spolu se studenty čtvrtých ročníků této školy.

Hasiči ani žáci to neměli při cvičení vůbec jednoduché. Vozidla převážející nebezpečnou látku musí být řádně označena, ale v tomto případě byla tabulka k identifikaci nebezpečné látky poškozena, proto nemohla být látka přesně zařazena. Na přepravním obalu bylo ale logo chemické společnosti Synthesia Pardubice, proto velitel zásahu ihned rozhodl o aktivaci systému TRINS a povolání odborníka ze závodu na místo události. Ten upřesnil, že se jedná o oleum, které továrna vyrábí. 

Velitel zásahu nechal rozdělit místo zásahu na nebezpečnou zónu a vnější zónu, tedy týlový prostor, nástupní prostor a dekontaminační prostor. Hasiči se na vytyčeném místě v týlovém prostoru oblékli do chemických přetlakových obleků. Tyto ochranné oděvy poskytují hasičům maximální ochranu před účinky nebezpečných látek. Hasiči museli v přetlakových protichemických oblecích zabránit šíření nebezpečné látky, utěsnit poškozenou cisternu. Přes mobilní operační a informační středisko hasičů a pracovníků TRINS byla látka nakonec identifikována. Zjištěno bylo, že se jedná o oleum. Hasiči tak museli pracovat s fakty, že je to látka dráždivá i žíravá. Nebezpečné oleum může způsobit popáleniny, poškození očí a poleptat kůži. Jedná se o směs, kterou tvoří kyselina sírová a oxid sírový. Hasiči si vedli velmi obezřetně a zásah prováděli dle přísných pravidel. Do zásahu byli v rámci výcviku a spolupráce mezi HZS Pardubice a SPŠ chemická Pardubice zařazeni i studenti, kteří prováděli kompletní dekontaminaci zasahujících vlastními prostředky, které má škola k dispozici. A vedli si velmi dobře.

„Jsem velmi rád, že si studenti naší školy mohli na vlastní kůži vyzkoušet součinnost při mimořádné události s profesionálními hasiči,“ říká ředitel SPŠ chemická v Pardubicích Ing. Jan Ptáček.  „Nasazeno do cvičení bylo celkem 19 studentů maturitního ročníku, ostatní studenti mohli zásah sledovat v bezprostřední blízkosti,“ doplňuje ředitel školy. Řada studentů má díky dlouholeté spolupráci s profesionálními hasiči z Pardubického kraje možnost sledovat moderní techniku, prostředí profesionálních hasičů i jejich odbornou přípravu opravdu zblízka. Není divu, že spousta absolventů je nyní již v rolích opravdových profesionálů u sboru v Pardubicích.

por. Bc. Vendula Horáková, tisková mluvčí

Odkazy do noveho okna

NL SPŠCH (1)

NL SPŠCH (1) 

Detailní náhled

NL SPŠCH (2)

NL SPŠCH (2) 

Detailní náhled

NL SPŠCH (3)

NL SPŠCH (3) 

Detailní náhled

NL SPŠCH (4)

NL SPŠCH (4) 

Detailní náhled

NL SPŠCH (5)

NL SPŠCH (5) 

Detailní náhled

NL SPŠCH (6)

NL SPŠCH (6) 

Detailní náhled

NL SPŠCH (7)

NL SPŠCH (7) 

Detailní náhled

NL SPŠCH (8)

NL SPŠCH (8) 

Detailní náhled

NL SPŠCH (9)

NL SPŠCH (9) 

Detailní náhled

NL SPŠCH (10)

NL SPŠCH (10) 

Detailní náhled
Uložit vše jako ZIP soubor

vytisknout  e-mailem