Hasičský záchranný sbor České republiky  

Přejdi na

Vaše důvěra je náš závazek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Svátek dětí – gratulace hasičů

Děti již tradičně slaví 1. června svůj svátek. Hasiči, kteří pro děti připravují mnoho nejrůznějších aktivit, se přidávají s gratulací. Den dětí je však také vhodnou příležitostí pro hasiče, aby děti a jejich dospělé upozornili na možná rizika, se kterými se dnes a denně při svých zásazích setkávají. Zvláště, když se blíží léto a s ním i doba prázdnin.  

V loňském roce 2009 způsobily děti do 15 let svou neopatrností celkem 269 požárů, ty zapříčinily škody za zhruba 25,5 mil. Kč, jeden člověk při nich přišel o život a 34 dalších bylo zraněno. Za posledních 10 let zavinily děti do 15 let celkem 4 755 požárů, což je v průměruvíce než 1 požár denně! Tyto požáry za poslední dekádu za sebou nechaly škody ve výši více než 391 mil. Kč, 6 lidí při nich přišlo o život a 339 lidí utrpělo zranění.


V posledních letech hasiči přesto zaznamenali pozitivní trend v podobě postupného poklesu počtu požárů způsobených dětmi.


Požáry způsobené dětmi do 15 let
 
 
1999
2000
2001
2002
2003
2004
2005
2006
2007
2008
Počet požárů
950
688
528
532
555
380
301
272
280
269
Škody v tis. Kč
35 511
35 695
47 087
31 589
45 328
55 859
30 806
35 915
47 681
25 484
Usmrceni
0
1
1
1
0
0
1
0
1
1
Zraněni
50
55
29
35
18
27
30
37
24
34
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Děti a mládež požáry nejčastěji způsobují hrou se zdroji otevřeného ohně (zápalky, zapalovače, popř. svíčky, na konci roku pak prskavky, zábavní pyrotechnika) na zcela nevhodných místech – na stohu, seníku, v pokoji u záclony apod. Pak stačí jen moment a neštěstí je hotovo.


Určitě je třeba upozornit na to, že škrtnout zápalkou nebo otočit knoflíkem sporáku dokáže již třeba dvouleté batole. 


Snad stojí za to upozornit, že na základě zákona o požární ochraně (§78 zákona č. 133/1985 Sb.) jsou rodiče (potažmo všichni, kteří mají děti v danou chvíli na starosti) povinni dbát toho, aby jejich ratolesti nezpůsobily požár. Z hlediska požární ochrany v případě zanedbání dohledu nad osobami, které nemohou posoudit následky svého chování, může být udělena sankce až do výše 25 000 korun.


Je třeba, aby si rodiče všímali svých dětí a znemožnili jim snadný přístup k možným iniciátorům požáru např.  zápalkám, zapalovačům, pozor také na plotnu v kuchyni! Rodiče by si měli udělat čas a vysvětlit svým potomkům, že oheň je dobrý sluha, ale zlý pán! Děti totiž nejsou schopny úplně promyslet důsledky svého jednání.


Rizikovým obdobím pro mládež jsou např. Vánoce a oslavy Silvestra, dále období pálení čarodějnic a také letní prázdniny. V těchto obdobích by si měli rodiče svých dětí obzvláště všímat, protože nejsou „zaneprázdněny“ školou a mají spoustu volného času. Oblíbenou zábavou teenagerů je tajné kouření ve stohu či v seníku, což již mnohokrát skončilo požárem. Velmi nebezpečné jsou rovněž manipulace dětí s pyrotechnikou či jinými výbušninami.


Pokud počty požárů způsobených dětmi srovnáme s celkovým počtem požárů v jednotlivých krajích, tak zjistíme, že děti se na požárech podíleli méně v Praze a v Ústeckém kraji, naopak nadprůměrný podíl na požárech mají v Jihočeském kraji, Jihomoravském kraji nebo Plzeňském kraji.


Nejde ale jen o požáry. Hasiči mnohokrát zachraňují děti a mládež z nejrůznějších míst, kam se třeba vyšplhaly či prolezly, ale zpět již se dostat nedokázaly.


U příležitosti Dne dětí a v rámci preventivně výchovné činnosti obecně připravil Hasičský záchranný sbor ČR v různých regionech mnoho akcí pro veřejnost, na kterých se mohou zájemci podrobně seznámit s dovednostmi, technikou a vybavením hasičů, ale i dalších složek integrovaného záchranného systému.


Některé akce připravované Hasičským záchranným sborem ČR naleznete nahttp://www.hzscr.cz/lstAction.aspx?lang=cs

 
MV- generální ředitelství HZS ČR nedávno vyhlásilo celostátní výtvarnou soutěž pro děti a mládež „Dávají za nás ruku do ohně“. Svá výtvarná díla mohou zájemci zasílat až do konce června. Slavnostní vyhlášení výsledků soutěže proběhne v září v Praze a vítěze čekají zajímavé ceny. Podrobnosti k výtvarné soutěži lze nalézt na www.hzscr.cz/soutez
 
 
MV- GŘ HZS ČR navíc nyní vůbec poprvé zveřejňuje na své webové stránce originální stolní hru pro celou rodinu „Hasiči, pomóóóc“. Lze ji stáhnout na www.hzscr.cz/clanek/letaky-a-prirucky.aspx?q=Y2hudW09Ng%3d%3d Hasiči totiž zastávají názor, že kdo si hraje, nezlobí. Tuto hru vymysleli příslušníci Hasičského záchranného sboru ČR a kromě samotné zábavy snad přinese i nějaké to poučení.
 
 
Přiblížit práci hasičů dětem a usnadnit  preventivní výchovu nejmenších pomáhá již několik let dětský maskot Hasičského záchranného sboru ČR - „Dráček Záchranáček“. Děti se tak s tímto dráčkem mohou setkat mj. na omalovánkách, papírových skládankách, školních rozvrzích.
Hasičský záchranný sbor ČR rovněž již od roku 2007 využívá plyšovou podobu toho hasičského maskota pro svůj preventivní projekt. V jeho rámci jednotky požární ochrany vozí ve svých zásahových vozidlech plyšového Dráčka Záchranáčka a pokud je na místě mimořádné události (požár, dopravní nehoda apod.) dítě, tak mu ho hasiči darují, díky čemuž pak může lépe zvládnout tuto silně stresovou situaci a vyrovnat se s ní.


Od roku 2003 také na všech tuzemských základních, středních, vyšších odborných a speciálních školách probíhá výuka tematiky „ochrana člověka za mimořádných událostí.“ Žáci a studenti se tak v rozsahu nejméně 6 vyučovacích hodin ročně seznamují mj. s tím, jak se chránit před různými druhy ohrožení a následky mimořádných událostí. HZS ČR při výuce této tematiky aktivně pomáhá – např. školí učitele (dosud bylo vyškoleno 10 700 učitelů), vydává studijní materiály k výuce, příslušníci HZS navíc často školy navštěvují, besedují s žáky nebo předvádí názorné ukázky činností jednotek požární ochrany. V současnosti ve spolupráci s  Pedagogickou fakultou UK Praha probíhá pilotní projekt, jehož cílem je, aby se budoucí učitelé připravovali k výuce této tematiky již na vysoké škole. Jeho výstupem bude návrh studijního modulu, který mohou využít i ostatní vysoké školy.


HZS ČR se prostřednictvím nejrůznějších preventivních projektů snaží oslovit i další generace obyvatelstva. Od roku 2006 se postupně v ČR rozšiřuje informační projekt „Bezpečné cestování“. Na reklamních plochách v prostorách nádraží, metra, ve vlakových soupravách, soupravách metra, tramvajích a autobusech jsou v hojném počtu umístěny plakáty, které mají za cíl zvýšení informovanosti cestující veřejnosti o možném nebezpečí a o zásadách chování při vzniku mimořádné události (např. požáru, nálezu podezřelého zavazadla, evakuaci apod.) Projekt bude v letošním roce kromě  Prahy a středních Čech realizován také v dalších krajích v ČR a obohatí ho nová témata.


Dalším projektem HZS ČR je seriál krátkých preventivních video spotů „Štěstí přeje připraveným“ Více informací na www.hzscr.cz/clanek/serial-kratkych-videoklipu-stesti-preje-pripravenym.aspx

 
Hasiči na základě svých bohatých zkušeností dětem doporučují, aby ve vlastním zájmu dodržovali následující rady:
 
  1. Oheň není na hraní, nikdy si nehraj se sirkami, svíčkou, zapalovačem ani cigaretami!
  2. Nedotýkej se věcí na plotně, samotné plotny ani vařiče, protože se můžeš spálit!
  3. Nezapínej bez přítomnosti rodičů ani plynový, ani elektrický sporák!
  4. Snadno hořlavé věci, jako je papír nebo oblečení, dávej vždy do bezpečné vzdálenosti od přímotopů, kamen, sporáku nebo lampy!
  5. Nehraj si s elektrickou zásuvkou (nestrkej tam nic) a nerozebírej elektrické spotřebiče, nehraj si se šnůrami elektrických spotřebičů!
  6. Nehraj si s benzínem, naftou, petrolejem ani jinými vysoce hořlavými kapalinami. Stačí málo a může dojít k požáru nebo výbuchu! Nikdy si doma nehraj s dělobuchy a jinou zábavní pyrotechnikou a výbušninami!
  7. Nerozdělávej oheň bez přítomnosti dospělých. Rozdělávat oheň v lese, na louce, na strništi nebo jinde v blízkosti hořlavých předmětů je zakázáno, protože může snadno dojít k požáru!
  8. Když uvidíš, že někde hoří, křikem varuj ostatní, uteč z místa, kde ti hrozí nebezpečí, a zavolej hasiče na číslo 150 nebo 112. Dávej si pozor, aby ses nenadýchal jedovatých zplodin hoření!
  9. Pokud jsi v bytě, kde hoří a nemůžeš kvůli plamenům ven, zachovej klid. V zakouřené místnosti si lehni k zemi, toxický kouř se drží nahoře, pusu a nos si kryj kapesníkem, nejlépe namočeným ve vodě, z okna vyvěs prostěradlo nebo křič. Neschovávej se před hasiči do skříně ani pod postel, ať tě můžou najít. Než otevřeš dveře v hořícím domě, tak na ně hřbetem ruky zlehka sáhni, jestli nejsou rozpálené. Pokud jsou rozpálené, neotvírej je, hrozí nebezpečí, že za nimi již hoří.
  10. Nikdy se nevracej do hořícího domu, ani pro hračky.
  11. Hasicí přístroje či nástěnné hydranty ti mohou v případě požáru zachránit život. Nenič je.
  12. Nepřebíhej a nepřejížděj silnici před „houkajícími“ hasičskými vozidly!
  13. Nepřeceňuj své síly, nešplhej a nelez někam do neznáma, neskákej do neznámé vody. Dej vždy rodičům vědět, kde jsi.
  14. Pokud někde vidíš neznámé zavazadlo, nedívej se do něj, co by mohlo skrývat za tajemství. Nesahej na nic, co ti nepatří, oznam to někomu z dospělých.
  15. Když uslyšíš sirénu, poslouchej dospělé – učitelku, rodiče, záchranáře.

 

 

Když jsi v nouzi, volej na linky tísňového volání:

 
150 – hasiči
155 – zdravotnická záchranná služba
158 – Policie ČR
156 – Městská policie
112 – jednotné evropské číslo tísňového volání
 

Když voláš na tísňové číslo, v klidu řekni:
 
  • Co se stalo a jestli se někdo zranil
  • Kde se to stalo, v jakém městě a v jaké ulici
  • Řekni své jméno a číslo telefonu, ze kterého voláš
  • Nezavěšuj, odpověz operátorovi na jeho otázky
  • Udělej, co ti operátor říká

 
Telefonování na tísňová čísla je zdarma. Proto se v případě potřeby neboj zavolat pomoc.
Nikdy ale nevolej z legrace, můžeš ublížit jiným lidem!!! Za zneužití tísňové linky můžeš být potrestán!
Důvěřuj hasičům a dalším záchranářům. Pamatuj však, že svým nejlepším ochráncem jsi ty sám, když tyto zásady dodržuješ!


Více informací na www.hzscr.cz

 
 
kpt. PhDr. Petr Kopáček
tiskový mluvčí
MV-generální ředitelství
Hasičského záchranného sboru ČR
Tel.: 974 819 944
Mobil: 602 215 142
E-mail:petr.kopacek@grh.izscr.cz

 

vytisknout  e-mailem