HZS Pardubického kraje  

Přejdi na

Chráníme vaše životy, zdraví a majetek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Tající sníh vytopil sedm bytů v České Třebové

Nemilou zprávu dnes museli přijmout majitelé sedmi bytů, které byly vytopeny.

Voda z tajícího sněhu na střeše začala během středy 6. prosince zatékat postupně do bytů v bytovce v České Třebové. Na místo vyjeli hasiči a s nimi i specialisté hasiči lezci. Hasiči postupně začali pracovat na odstranění nebezpečí. Tím nebezpečím byl sníh, který způsoboval hlavně materiální škody, když se postupně měnil ve vodu a vytápěl byty.

Povolána byla i dobrovolná jednotka z České Třebové-Parníku pro zajištění bezpečnosti okolí. Hasiči, aby mohli použít výškovou techniku, museli pořezat několik větví.

„Provedli jsme lanové zábradlí a z vrchu jsme postupně odhazovali sníh a pomocí výškové techniky jsme odstraňovali rampouchy,“ uvedl k zásahu, který trval zhruba dvě hodiny nprap. Ludvík Kurak z HZS Ústí nad Orlicí. Tající sníh odstraňovalo celkem dvanáct hasičů.

Upozorňujeme, že:

za bezpečný provoz staveb, tedy i za bezpečný stav a údržbu střech, zodpovídají výhradně majitelé těchto objektů. Ti mají zákonnou povinnost starat se o svůj majetek tak, aby neohrozili zdraví, životy a majetek dalších osob. Majitelé objektů by si měli všímat stavu střešních konstrukcí.

Ztěžklý sníh a tající části ledového příkrovu na střeše se mohou také odlamovat a ohrozit okolí budovy. Proto je důležité nejen odstraňovat sníh ze střech, ale i likvidovat nebezpečné sněhové převisy a rampouchy, které mohou svým pádem ohrozit kolemjdoucí osoby nebo majetek – pokud to nejde, pak rizikový prostor alespoň viditelně označit nebo ohradit.

Pokud se ocitnete v nouzi, volejte hasiče na číslo 112 nebo 150.

por. Bc. Vendula Horáková, tisková mluvčí

Odkazy do noveho okna

střecha

střecha 

Detailní náhled

střecha1

střecha1 

Detailní náhled

střecha2

střecha2 

Detailní náhled

střecha3

střecha3 

Detailní náhled

střecha4

střecha4 

Detailní náhled
Uložit vše jako ZIP soubor

vytisknout  e-mailem