HZS Pardubického kraje  

Přejdi na

Chráníme vaše životy, zdraví a majetek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Taktické cvičení JPO V předurčených k ochraně obyvatelstva na ÚO Svitavy

Námět cvičení: V brzkých ranních hodinách je obec Borová u Poličky zasažena větrnou smrští. Nefungují telefony a je přerušena dodávka elektrického proudu. Starostka obce aktivuje místní jednotku, která zjišťuje, že je zastavena i silniční a železniční doprava, je poškozen i obecní dům s pečovatelskou službou, ze kterého bude zřejmě potřeba evakuovat klienty. Starostka obce a velitel zásahu informují KOPIS, kde žádají o vyslání dalších JPO V OO, kontejneru nouzového přežití, dodávkového vozidla do Základny logistiky Skuteč pro lůžka a virtuálně pak HS Polička k uvolnění komunikací. Velitel zásahu požádal o osobní a věcnou pomoc Skupiny dobrovolníků ochrany obyvatelstva obcí Březiny, kteří jsou připraveni na poskytování humanitární a zdravotnické pomoci a Borová, jejichž skupina logistiky dokáže zajistit přípravu a výdej stravy.

Způsob provedení cvičeníV prví fázi byly jednotky svolány do obce Borová u Poličky, kde byl již přistaven kontejner nouzového přežití, dopravní automobil s 25 lůžky a Skupiny dobrovolníků ochrany obyvatelstva budovaly svá zázemí za použití vlastní techniky. Obec Březiny stavěla před kulturním domem svůj zdravotnický stan a obec Borová za kulturním domem pojízdnou kuchyni. Do hodiny a půl byly všechny cíle prvé fáze zajištěny.
Ve druhé fázi cvičení byly určeny tři jednotky pro přepravu dětí, na pomoc v základní škole, na příjem dětí v kulturním domě a ostatní na plošné prohledávání poškozených budov v obci. Hned první vozidlo přivezlo i několik zraněných dětí. Od původního plánu dvojnásobek, a tak bylo třeba děti společně s pedagogy přepočítat.
Třetí fáze cvičení probíhala ve vybraných objektech obce i v přírodním prostředí. Zahrnovala např. srdeční masáž, ošetření ošklivé popáleniny na ruce až po rozbité čelo. Mezi 12 a 13 hodinou proběhla likvidace základy a závěrečný nástup.

Hlavní cíl plánu taktického cvičení byl splněn, kdy se dostavilo 9 z 10 předurčených jednotek. Republikovou premiérou tohoto cvičení bylo praktické nasazení Skupin dobrovolníků ochrany obyvatelstva obcí Březiny a Borová, což je projekt SH ČMS, který reaguje na potřebu zvýšení počtu dobrovolníků, kteří by se mohli podílet na likvidaci následků mimořádných událostí. Všem zúčastněným patří velké poděkování.


Ing. Vlastimil Štrumfa

Odkazy do noveho okna

TC Svitavy_2

TC Svitavy_2 

Detailní náhled

TC Svitavy_3

TC Svitavy_3 

Detailní náhled

TC Svitavy_4

TC Svitavy_4 

Detailní náhled

TC Svitavy_5

TC Svitavy_5 

Detailní náhled

Tc Svitavy_6

Tc Svitavy_6 

Detailní náhled
Uložit vše jako ZIP soubor

vytisknout  e-mailem