HZS Královéhradeckého kraje  

Přejdi na

Předcházíme rizikům


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Taktické cvičení - požár vozidla v podzemních garážích

24. 4. 2024 Pec pod Sněžkou

“Požárem se rozumí každé nežádoucí hoření, při kterém došlo k usmrcení nebo zranění osob nebo zvířat, ke škodám na materiálních hodnotách nebo životním prostředí a nežádoucí hoření, při kterém byly osoby, zvířata, materiální hodnoty nebo životní prostředí bezprostředně ohroženy.”

Toto je obecná definice a protože víme, že pro hasiče jsou extrémně nebezpečné a náročné požáry v podzemních prostorách, zaměřili jsme se v rámci odborné přípravy na takovou situaci.

Námětem taktického cvičení (TC) byl požár vozidla v prostorech podzemního parkoviště obytného a obchodního komplexu v Peci pod Sněžkou. V první fázi jsme se zaměřili na samotné vyhledání ohniska požáru a jeho likvidaci, současně pak na záchranu osob, které v místě požáru zůstaly. V druhé fázi se hasiči seznámili s vozíky, které slouží k manipulaci s nepohyblivými vozidly a bylo provedeno vyvezení zasaženého auta mimo budovu.

Tyto technické prostředky hasičům usnadňují práci a umožňují nám efektivněji dohasit dopravní prostředky mimo budovy. Tím předcházíme následným škodám na technickém vybavení a zařízení podzemních či nadzemních parkovišť. Tato taktika se dá využít při likvidaci požárů vozidel se všemi druhy pohonu, primárně pak je využívána u vozidel s hybridními a elektrickými pohony u kterých může být úplná likvidace požáru časově náročnější, případně je potřeba jejich akumulátory ochlazovat.

TC se zúčastnili hasiči z CHS Trutnov, CHS Hradec Králové a JSDH Pec pod Sněžkou a Horní Maršov.

FOTOGALERIE

FOTO a VIDEO: Michal Fanta / HZS HKK

vytisknout  e-mailem