HZS Karlovarského kraje  

Přejdi na

Chráníme vaše životy, zdraví a majetek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Technika z peněz EU už slouží na stanicích

Novou zásahovou techniku používají hasiči v Karlovarském kraji. Získali ji díky programu obnovy této techniky spolufinancovaného ze strukturálního fondu Evropské unie. Projekt s názvem “Pořízení moderní techniky a technologií Hasičského záchranného sboru České republiky pro zvýšení kvality řešení mimořádných událostí“ již ukončil svoji realizační fázi. 

hlavička EU.jpg
 
Tento projekt na zvýšení kvality řešení mimořádných událostí zahrnoval celkem 13 dílčích projektů hasičských záchranných sborů krajů, včetně projektu „Pořízení moderní techniky a technologií Hasičského záchranného sboru Karlovarského kraje pro zvýšení kvality řešení mimořádných událostí“, a 1 projekt Správy Národního parku a chráněné krajinné oblasti Šumava. Všechny byly v letech 2012 – 2014 realizovány se spolufinancováním ze strukturálních fondů Evropské unie, konkrétně z Integrovaného operačního programu. Celkem bylo v rámci tohoto programu pořízeno 106 ks techniky pro Hasičský záchranný sbor České republiky a Správu Národního parku a chráněné krajinné oblasti. Jednalo se o cisternové automobilové stříkačky, výškovou techniku, technické automobily a velitelské automobily.
V Karlovarském kraji se hasiči dočkali celkem pěti kusů nové techniky, konkrétně dvou cisteren CAS 20 na podvozku Tatra 815, jedné cisterny CAS 30 na podvozku Tatra 815-7, jednoho technického automobilu na podvozku Iveco a jednoho velitelsko-spojového automobilu na podvozku Ford Transit. První dvě cisterny slouží hasičům na stanicích Toužim a Aš, velkokapacitní cisterna CAS 30 pak hasičům na stanici Karlovy Vary, stejně tak velitelský automobil. Poslední technický pak mají k dispozici hasiči ze stanice Mariánské Lázně.
Nová moderní požární technika pořízená z projektu zvýšení kvality řešení mimořádných událostí slouží Hasičskému záchrannému sboru České republiky a dalším jednotkám požární ochrany pro následující účely:
  1. Záchranu osob a majetku před požárem a současně pro provádění záchranných prací.
  2. Hašení rozsáhlých a komplikovaných požárů průmyslových areálů, obchodních center a požárů lesů.
  3. Hašení a další zásahy v případě mimořádných událostí na výškových budovách.
  4. Technické zásahy typu dopravní nehody, vyproštění osob, úniky provozních kapalin po automobilových nehodách apod.
  5. Kvalitní mobilní zázemí pro velitele zásahu a pro organizaci spojení na místě zásahu a koordinaci ostatních složek integrovaného záchranného systému.
V několika případech již byla technika pořízená z Integrovaného operačního programu nasazena při povodních v červnu 2013. V projektech Integrovaného operačního programu 85 % způsobilých nákladů spolufinancuje Evropská unie.

vytisknout  e-mailem