HZS Pardubického kraje  

Přejdi na

Chráníme vaše životy, zdraví a majetek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Topná sezona již skončila, k zásahům na požáry sazí v komíně ale stále vyjíždíme

Praskání, hučení a občas i vylétávající jiskry, to byly nejčastější příznaky, když hořely saze v komíně. V topné sezoně od 1. října 2022 do 31.března 2023 jsme zasahovali u 64 případů požárů sazí v komíně nebo požárů způsobených nevhodnou konstrukcí komína nebo nedodržením bezpečné vzdálenosti hořlavých předmětů od tělesa komína a požárů, které měly příčinou souvislost s kamny nebo kotlem na tuhá paliva (od 1. 10. 2021 do 31. 3. 2022 jsme evidovali 79 událostí). K požárům sazí v komíně ale vyjíždíme i v dubnu, od 1. 4. do 11. 4. 2023 evidujeme dalších 7 požárů sazí v komíně.

Většinou byla na vině nedbalost majitelů, kteří podcenili pravidelnou údržbu spalinových cest.

Od špatné instalace komínového tělesa shořela například chata v Býšti, a to v poslední říjnový večer roku 2022. Škoda se vyšplhala na 500 tisíc korun.

Dne 16. října 2022 zasahovali hasiči v Luži u požáru rodinného domu. Škoda byla vyčíslena na 6 milionů korun. Uchránit se podařilo majetek ve výši 4 milionů korun. Příčinou vzniku požáru byla nepředpokládaná změna provozních parametrů na komínovém tělese.

Když nebyla používána správná topiva určená pro dané kotle, došlo k požáru. Například, když k zatopení lidé používali vysoce hořlavé látky. Muž v Jamném nad Orlicí se snažil zatopit v kamnech pomocí benzínu, to se mu vymstilo a utrpěl popáleniny, a navíc se mu v kotelně vzňal všechen nepořádek u kamen. Tady byla škoda vyčíslena na 200 tisíc korun.

Netopte odpady a neumísťujte do blízkosti topidel žádné hořlavé látky. Vymstí se vám to. Své o tom ví majitelé obchodu v Litomyšli, kde měli nesprávně uložené hořlavé látky poblíž topidla V polovině listopadu roku 2022 došlo v obchodě k požáru. Škoda byla vyčíslena na 2,5 milionu korun. Uchránit se podařilo majetek ve výši 30.000.000 Kč.

Majitelé domu ve Vísce u Jevíčka si už palivové dříví rozhodně neumístí v blízkosti topidla. Jednou to udělali a v polovině prosince jim shořel rodinný dům s dílnou. Škoda byla předběžně vyčíslena na 4 miliony korun.

Dne 9. února 2023 zasahovaly jednotky požární ochrany v Hradci nad Svitavou u požáru v rodinném domě. Škoda byla předběžně vyčíslena na 2.5 milionu korun. Uchránit se podařilo majetek ve stejné výši. Příčinou byla nedbalost při obsluze topidla – uložení hořlavého materiálu v bezprostřední blízkosti topidla.

Dne 10. února 2023 v Horním Bradle na Chrudimsku zasahovaly jednotky hasičů požár podkroví rekreační chaty. Škoda byla vyčíslena na 500 tisíc korun. Uchráněn byl majetek ve výši 500 tisíc korun. Příčinou vzniku požáru byla nesprávná konstrukce komínového tělesa – zazděný trám.

V případě topidel na pevná paliva si lidé i přes upozornění hasičů opět nedávali pozor při ukládání žhavého popele. Za uplynulou topnou sezonu evidujeme 16 požárů.

V topné sezoně plameny způsobily škodu ve výši 4 700 000 korun. Uchráněn byl majetek ve výši 41 500 000 korun a zraněny byly dvě osoby.

por. Bc. Vendula Horáková, tisková mluvčí

vytisknout  e-mailem