HZS Plzeňského kraje  

Přejdi na

Předcházíme rizikům


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Tragická dopravní nehoda autobusu u Ostřetic na Klatovsku

TAKTICKÉ CVIČENÍ SLOŽEK IZS 

Ve čtvrtek 19. září 2013 se u Ostřetic na Klatovsku sjeli záchranáři z celého okolí. V prostoru zvaném Čertovka se uskutečnilo jedno z větších cvičení složek IZS.
 
Námětem taktického cvičení byla nehoda plně obsazeného linkového autobusu, ve kterém kromě řidiče cestovalo 32 osob. Všichni utrpěli různě závažná poranění, dvě osoby nehodu nepřežily.
 
K nehodě došlo podle plánu cvičení přesně ve 13 hodin. V tuto chvíli začalo operační středisko přijímat první hlášení o mimořádné události. Na místo byli okamžitě vysláni hasiči, zdravotníci i policisté. Během několika minut k nehodě dorazily první hasičské vozy a v zápětí za nimi houkající sanitky. V tu dobu už nad místem nehody kroužil vrtulník s leteckými záchranáři a hledal místo k přistání.
 
Pak už se všechno rozběhlo jako na drátkách. Hasiči vyprošťovali zraněné z trosek autobusu a zajišťovali jejich přepravu ke stanovišti, kde lékaři podle typu a rozsahu zranění osoby třídili. Lehce poraněné do nemocnice v Klatovech a v Plzni odvezl hasičský autobus, sanitky postupně odvážely k ošetření těžší případy. Nejvážněji poraněné transportoval do nemocnice vrtulník LZS.
 
Policisté uzavřeli místo, kde k nehodě došlo, a ztotožňovali osoby na místě nehody i v cílových zdravotnických zařízeních.
 
Dvacet minut před druhou hodinou odvezly záchranářské vozy poslední zraněné. V tuto dobu začala fungovat informační linka HZS Plzeňského kraje pro příbuzné obětí a zraněných. Blízké osoby se na této lince dověděli, kde jsou jejich rodinní příslušníci hospitalizováni a další rámcové informace.
 
Cílem cvičení bylo připravit se na dopravní nehodu s velkým počtem zraněných. Cvičení se připravuje již přes rok. Vzhledem k tragické dopravní nehodě, která se stala 8. dubna letošního roku u Rokycan, se na původní záměr cvičení navázaly další úkoly – např. spolupráce s médii, nebo zřízení informační linky pro podávání rámcových informací blízkým osobám zraněných.
 
Klíčové pro cvičení bylo třídění zraněných, jejich transport do nemocnic a jejich evidence.
 
 
 
ZÚČASTNĚNÉ SLOŽKY:
 
Cvičení se zúčastnilo celkem 419 osob.
 
HZS + JPO
 
HZS Klatovy
HZS Plzeň-Košutka
 
JSDH Klatovy
JSDH Klatovy-Luby
 
PČR
 
OOP Klatovy
DI Klatovy
OKT UO Klatovy
OOP Plzeň-město
 
ZZS + zdravotnická zařízení
 
FN Plzeň
Nemocnice Klatovy
 
VS Domažlice
VS Klatovy
VS Plzeň-Bory
VS Nepomuk
VS Nýrsko
VS Sušice
DZS Přeštice
 
AČR
 
CLZS líně
 
ostatní
 
Figuranti – studenti SZŠ Klatovy, studenti SZŠ a VOŠZ Plzeň

vytisknout  e-mailem