Hasičský záchranný sbor České republiky  

Přejdi na

Chráníme vaše životy, zdraví a majetek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Trauma team má v Nepálu plné ruce práce

4. 5. 2015 (Nicole Zaoralová) - Již od soboty 2. května působí český trauma team ve městě Melamchi, které je vzdáleno cca 4 hodiny od Káthmándú.  

Během sobotního odpoledne a noci bylo vystavěno zdravotnické zařízení spolu s kompletním zázemím pro celý tým. Jednotka trauma teamu pracuje ve stanech a je tvořena pracovišti triáže, kde probíhá příjem, třídění a primární vyšetření poraněných, dvěma ambulancemi sloužícími pro ošetření menších a lehkých poranění, dvěma jednotkami intermediární péče pro ošetření pacientů se závažnějšími poraněními, skladem a místem pro přípravu poraněných k odsunu.
 
Sobotní atmosféru popsal Petr Novák, styčný důstojník trauma teamu:
"Místo našeho působení je město Melamchi v regionu Chautara. Vystavěli jsme předsunuté zdravotnické zařízení dle standardů Světové zdravotnické organizace. S námi se na místě nachází i honorární konzul ČR v Nepálu p. Vishnu Kumar Agarwal, který nám velmi pomáhá. Úzce spolupracujeme se záchrannými týmy z Japonska a Polska. Spolupráce byla navázána také s nepálskou armádou,  nepálským ministerstvem zdravotnictví a organizací Childreach Nepal. Za chvíli se na naší základně koná jednání se zahraničními týmy a nepálskou armádou. Od zahájení příjmu pacientů do této chvíle (14:00 SELČ) jsme ošetřili 20 pacientů z řad místního obyvatelstva. Zítra ráno bude vyslán mobilní zdravotnický tým do obtížně přístupných míst v okolí města Nawalpur v regionu Chautara. I my jsme zaznamenali dva menší otřesy země."
 
V neděli již pracoval tým celý den naplno.Mobilní tým ve složení 2 lékaři, 2 sestry, 2 hasiči a velitel týmu odjeli hned ráno do města Nawalpur, které je v horách. Zde lékaři ošetřili 36 osob. Zbytek týmu zůstal na základně a zajišťoval zdravotnickou péči zde. Včera ke 14 hodině bylo ošetřeno 42 pacientů a obsazeno 11 ze 14 možných lůžek. Pacientů je velké množství a lékaři se prakticky nezastaví. Jeden z problémů, kterým musí na místě čelit, popsal včera velitel týmu Oldřich Klegr „Zaskočili nás i kulturní odlišnosti. V Nepálu je zvykem, že s nemocným jde do nemocnice celá rodina. Naše prostorové kapacity jsou ale velmi omezené a není možné tolik lidí do stanu pustit. Vysvětlit tuto skutečnost místním obyvatelům je obtížné. Jako prostředníci mezi námi a Nepálci jsou dva mladí lidé, kteří studovali v České republice a mluví česky i nepálsky. Tento chlapec a dívka nám pomáhají nejen se domluvit se s raněnými, ale i překonat kulturní odlišnosti. Pracují zadarmo 15 hodin denně, bez jejich pomoci by pro nás byla práce mnohem složitější.
 
Práce mobilního týmu v těžko přístupných místech v horách se osvědčila, a proto se po jednání s místními orgány rozhodlo o dnešním (4. května) opětovném nasazení týmu.
 
Honorární konzul České republiky se po celou dobu stará o zázemí trauma teamu, zajistil dodávky balené vody i benzinu a pomáhá komunikovat s místními orgány.
 
Velmi dobře probíhá i spolupráce s ostatními týmy na místě. Nejintenzivnější spolupráce je s polským týmem,který Češi vybavili i vysílačkou, aby byli neustále ve spojení. To se ukázalo jako velmi důležité například ve chvíli, kdy na polskou základnu přivezl vrtulník těžce zraněnou ženu, kterou bylo potřeba resuscitovat. Poláci ale nedisponovali defibrilátorem. Okamžitě se tedy obrátili na náš tým a ten jim ho během krátké chvíle poskytl. Stabilizovanou ženu pak převezl vrtulník do Káthmándú do nemocnice.

Týlové zabezpečení zdravotnického týmu, které tvoří hasiči z HZS hl. m. Prahy, se nestará pouze o zázemí pro lékaře, ale pomáhá s nejrůznějšími problémy na místě. Včera například pomohli hasiči vyřešit problémy s generátorem elektrické energie zásobující místní zdravotnické středisko, čímž byl také zajištěn stálý provoz rentgenu.
 
Pomoc českého trauma teamu je na místě velmi ceněná a již byla podána oficiální žádost o prodloužení jejich pobytu. Aby mohli záchranáři zůstat na místě déle, budou potřebovat doplnit po 14 dnech svého působení zásoby.
 
kpt. Mgr. Nicole Zaoralová
tisková mluvčí
 
MV-generální ředitelství HZS ČR
Tel.: 950 819 944
Mobil: 602 215 142
e-mail: nicole.zaoralova@grh.izscr.cz
 

vytisknout  e-mailem