HZS Plzeňského kraje  

Přejdi na

Vaše důvěra je náš závazek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

U Prášil spadl strom na turistku

Prověřovací cvičení 

V pátek 22. února 2013 v 9:00 hodin byl operačním střediskem vyhlášen poplach hasičům ze Sušice a jednotce Správy Národního parku a CHKO Šumava. Na turistické trase mezi Slunečnou a Grubergem došlo vlivem přetížení dřevin pod tíhou sněhu k pádu stromu na osamělou turistku. Oznamovatel nebyl schopen přesně určit místo neštěstí.

IMG_0134.JPG
Hrozivě vypadající mnohočetná zranění ale byla jen namaskovaná. Záchrana zraněného ženy (figurantky) byla naplánovaná v rámci prověřovacího cvičení, které absolvovali pracovníci Informační a strážní služby NP a CHKO Šumava, jejich kolegové z Hasičského záchranného sboru Plzeňského kraje i z krajského operačního střediska. Vše dozorovali velící důstojníci a lékař ze Zdravotnické záchranné služby Plzeňského kraje.

„Bylo to první prověření ze strany hasičů i Zdravotnické záchranné služby ČR. Jsem rád, že si ověřili naší akceschopnost a poskytnutí předlékařské neodkladné péče přímo v terénu,“ uvádí Petr Šrail, vedoucí pracovníků Informační a strážní služby.

„Musím říct, že pracovníci Informační a strážní služby mají velmi účelné a kvalitní vybavení, se kterým umí dobře zacházet. Tahle jednotka má na území Šumavy skvělou perspektivu. Naše dojezdová vzdálenost do horních partií Šumavy je velká. Oni jsou tady neustále, pracují v terénu a jsou na místě hned. Těším se na další spolupráci,“ uvádí Jaroslav Uldrych, velitel hasičského družstva ze Sušice.

V pozici supervizora na akci dohlížel Jiří Choc, lékař ze Zdravotnické záchranné služby v Sušici. „Stejně jako my, jsou hasiči i pracovníci Informační a strážní služby součástí Integrovaného záchranného systému ČR. Tyto akce slouží k nacvičení vzájemné spolupráce. Jsem rád, že pracovníci Informační a strážní služby dokázali s přehledem poskytnout zraněnému první pomoc, do té doby, než na místo dorazí specialista – lékař,“ vysvětluje Jiří Choc, lékař Zdravotnické záchranné služby Sušice.

Pracovníci Informační a strážní služby se starají o dodržování Zákona na ochranu přírody, vedle toho jsou také součástí Integrovaného záchranného systému - jen loňském roce pomáhali zachránit stovky zraněných - i proto museli absolvovat dnešní cvičení. Rozsah činností pracovníků Informační a strážní služby je ale o mnoho větší. Jen v minulém roce připravili pro milovníky Šumavy více než čtyři stovky naučných doprovodů, kterých se zúčastnilo více než deset tisíc lidí.

Jejich práce v šumavském terénu je specifická i kvůli lesům, které jsou na území Národního parku Šumava. Na co nejlepší zvládnutí všech nečekaných okolností, které mohou nastat během záchranářských prací v takhle specifickém terénu, bylo zaměřeno i toto cvičení.

Za posledních pět let podlehlo na Šumavě žíru kůrovce až tři miliony smrků. „Po napadení smrku kůrovcem strom usychá a zpravidla do tří let se vzniklé souše lámou. V případě, že jsou podél turistických cest, mohou se stát nebezpečnými pro turisty. To však za žádných okolností nepřipustíme, proto souše okolo turistických cest kácíme, nebo lámeme tak, aby riziko odpadlo,“ uvádí Jiří Mánek, ředitel Správy NP a CHKO Šumava.

V zájmu bezpečnosti návštěvníků Národního parku Šumava musela správa parku před třemi lety zahájit práce na odstraňování nebezpečných suchých stromů podél turistických cest.

Za loňský rok bylo podél cest asanováno několik stovek smrků.

„Některé i metodou, kdy se strom odřízl ze speciální plošiny zhruba v polovině. Tato metoda nejlépe simuluje přirozený rozpad lesa,“ uvádí Pavel Pechoušek., mluvčí parku. Tato metoda je ale několikanásobně dražší, než klasické kácení. Důležitost této práce je maximální, každý suchý strom znamená pro náhodně procházející turisty ohrožení života.

 
Zasahující jednotky:
 
HZS Sušice
JSDHP S NP a CHKO Šumava
 
Pavel Pechoušek
tiskový mluvčí
Správa NP a CHKO Šumava
1. máje 260
385 01 VIMPERK
tel.: +420 388 450 213
mobil: +420 731 530 509
e-mail: pavel.pechousek@npsumava.cz
www.npsumava.cz

vytisknout  e-mailem