HZS Středočeského kraje  

Přejdi na

Předcházíme rizikům


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Učitelé ze základních škol absolvovali vzdělávací kurz u hasičů v Berouně

Na středu 5. listopadu byli na požární stanici do Berouna pozváni učitelé ze základních škol z Berounska a Hořovicka. Hasičský záchranný sbor Středočeského kraje zde pořádal první pilotní kurz vzdělávání určený přímo pro ně. Cílem projektu je proškolit na každé škole minimálně jednoho pedagoga v oblasti „Ochrana člověka za běžných rizik a mimořádných událostí“, který bude následně předávat informace žákům tak, aby byla postupně zajištěna připravenost a proškolenost laické veřejnosti v České republice. Jde samozřejmě o „běh na dlouhou trať“, ale jen připravený člověk reaguje správně, například při živelních pohromách, na pokyny krizových orgánů. 

Školení se zúčastnilo celkem šestnáct pedagogů, pro které příslušníci HZS Středočeského kraje připravili interaktivní kurz složený z prezentací, reálných videí, výukových filmů i praktických ukázek. Hlavními tématy bylo volání na tísňové linky, prevence předcházení požárům a vzniku dopravních nehod, rady a doporučení jak se zachovat při živelních pohromách, technologických haváriích a násilných činech jedinců. Velký zájem vzbudil mezi učiteli příspěvek hasičské krajské psycholožky s radami, jak postupovat při případném neštěstí, které se vztahuje přímo ke škole. Velice pozitivně byla hodnocena i demonstrace správného poskytnutí první pomoci s využitím automatického externího defibrilátoru.

Na závěr vzdělávacího programu připravili hasiči ukázku likvidace ohně různými typy přenosných hasicích přístrojů, což si většina kantorů mohla poprvé v životě i vyzkoušet. Alespoň částečně tak získali představu, jak velký rozsah začínajícího požáru lze ještě uhasit běžnými ručními přístroji.

Vzdělávání pedagogických pracovníků bude pokračovat dalším kurzem ve středu 12. listopadu na požární stanici Kladno pro učitele z Kladenska. Výhledově budou připravené i kurzy pro pedagogy ze středních škol a odborných učilišť.

FOTO: nprap. Miroslav Hrbáček

kpt. Ing. Mgr. Hynek Černý, vrchní komisař, územní odbor Beroun
kpt. Ing. Hana Pinkasová Dejlová, vrchní komisař, krajské ředitelství Kladno
HZS Středočeského kraje 
 

vytisknout  e-mailem