HZS Jihočeského kraje  

Přejdi na

Vaše důvěra je náš závazek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Únik látek do Vltavy v Týně nad Vltavou

Pět minut po 11. hodině přijalo Operační středisko HZS Jihočeského kraje informaci o úniku neznámé látky do řeky Vltavy v Týně nad Vltavou.  

Operační důstojníci vyslali k zásahu osádky dvou zásahových automobilů profesionálních hasičů z týnské stanice. Průzkum, který hasiči na místě provedli, ukázal, že z kanalizace vedoucí z objektu bývalých kasáren vytékají do řeky ropné látky. Velitel zásahu rozhodnul o instalaci jedné norné stěny (5 metrů) přímo v místě vyústění kanalizace do Vltavy a dále si jako posilové jednotky vyžádal jednotku SDH obce Týn nad Vltavou, která se na místo zásahu dostavila včetně lodě, a jednotku profesionálních hasičů HZSP ČEZ, a. s. (JE) Temelín, která disponuje dalšími nornými stěnami.
Druhou nornou stěnu týnští profesionální hasiči instalovali dále přímo v Týně nad Vltavou u Starého mostu v Nádražní ulici (40 metrů stěny), kde byla nalezena také jedna kanálová výpusť s unikající ropnou látkou, a další pak společně s dobrovolnou jednotkou a podnikovou jednotkou přibližně kilometr po proudu řeky u čističky odpadních vod, a to v celé šíři toku (cca 100 metrů). V 14:16 hodin byly všechny stěny nataženy, všechna takto vytvořená záchytná místa hasiči zasypali sorbentem. Poté týnská dobrovolná jednotka a podniková jednotka ČEZ, a. s. (JE) Temelín zásah ukončily a vrátily se na své základny. Pracovníci Povodí Vltavy si mezitím odebrali vzorky látky znečišťující Vltavu k další analýze.
Poslední kontrola norných stěn byla provedena před 19. hodinou. Zásah bude pokračovat zítra ráno dalším sběrem použitého sorbentu z vodní hladiny.
Zasahující hasiči u zásahu spolupracovali s pracovníky Povodí Vltavy, Vodoprávního úřadu, pracovníky odboru ŽP Městského úřadu Týn nad Vltavou a Policií ČR, která zjišťovala zdroj úniku. Činnost všech zasahujících složek a organizací byla koordinována Operačním a informačním střediskem HZS Jihočeského kraje.
Jednotka HZS instalované norné stěny pravidelně každý den kontroluje. Kdy bude zásah zcela ukončen, zatím není známo.
Odkazy do noveho okna

1 Únik látek do Vltavy, Týn nad Vltavou - 16. 1. 2014 (2)

1 Únik látek do Vltavy, Týn nad Vltavou ... 

Detailní náhled

2 Únik látek do Vltavy, Týn nad Vltavou - 16. 1. 2014 (3)

2 Únik látek do Vltavy, Týn nad Vltavou ... 

Detailní náhled

3 Únik látek do Vltavy, Týn nad Vltavou - 16. 1. 2014 (4)

3 Únik látek do Vltavy, Týn nad Vltavou ... 

Detailní náhled

4 Únik látek do Vltavy, Týn nad Vltavou - 16. 1. 2014 (5)

4 Únik látek do Vltavy, Týn nad Vltavou ... 

Detailní náhled

5 Únik látek do Vltavy, Týn nad Vltavou - 16. 1. 2014 (6)

5 Únik látek do Vltavy, Týn nad Vltavou ... 

Detailní náhled

6 Únik látek do Vltavy, Týn nad Vltavou - 16. 1. 2014 (7)

6 Únik látek do Vltavy, Týn nad Vltavou ... 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem