Hasičský záchranný sbor České republiky  

Přejdi na

Předcházíme rizikům


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

V Budapešti se konalo 53. setkání generálních ředitelů civilních ochran mechanismu civilní ochrany Unie

22. 10. 2024 (LP) - Ve dnech 15. – 16. října se v Budapešti v Maďarsku uskutečnilo 53. setkání generálních ředitelů civilních ochran mechanismu civilní ochrany Unie. Setkání se zúčastnili také generální ředitel HZS ČR genpor. Ing. Vladimír Vlček a ředitel odboru CNP a strategií MV GŘ HZS ČR plk. Ing. Daniel Dittrich. 

         V Budapešti se konalo 53. setkání generálních ředitelů civilních ochran mechanismu civilní ochrany Unie

Účelem setkání bylo prodiskutovat témata z oblasti budoucnosti UCPM. Česká republika upozornila, že jednou z věcí, na které nejsme připraveni, je blackout. Připomněla, že je důležité vzdělávat obyvatelstvo ještě před krizí a že je na čase diskutovat o systematickém řízení zvládání mimořádných událostí na mezinárodní úrovni.

Diskutovalo se také téma povodní a s nimi související rizika. „Předpokládaná výše srážek se bohužel ukázala jako reálná a hasiči měli v této souvislosti více než 40 tisíc zásahů, více než 19 tisíc bylo evakuovaných. Nepožádali jsme o moduly, protože HZS ČR je velice robustní. Aktivně spolupracujeme s okolními státy a informujeme je, abychom jim poskytli dostatečný čas na přípravu“, řekl generální ředitel HZS ČR, genpor. Ing. Vladimír Vlček. V rámci diskuze se projednával národní pohled na sezónu lesních požárů.

Další setkání generálních ředitelů civilních ochran UCPM je naplánováno na dny 21. – 23. května 2025.


por. Bc. Lucie Pipiš
tisková mluvčí
MV – generální ředitelství HZS ČR
mobil: +420 777 361 800
e-mail: 
grh.media@hzscr

vytisknout  e-mailem