HZS Moravskoslezského kraje  

Přejdi na

Předcházíme rizikům


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

V Moravskoslezském kraji se konají hned dva republikové šampionáty hasičů

            Dvě významné soutěže s účastí hasičů z celé České republiky se budou konat ve druhé polovině srpna a na začátku září 2015 v Moravskoslezském kraji, konkrétně v Třinci a Ostravě. V sobotu 22. srpna to bude na třineckém Náměstí Svobody Mistrovství ČR jednotek sborů dobrovolných hasičů obcí ve vyprošťování zraněných osob z havarovaných vozidel, v sobotu 5. září v Dolní oblasti Vítkovic republikový šampionát nejtvrdších hasičů (známý pod anglickou zkratkou TFA – Toughest Firefighter Alive, čili „Nejtvrdší hasič přežije“).
 
            Na organizování obou akcí, jejichž součástí bude doprovodný program pro velké i malé diváky, se významně podílejí příslušníci Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje (HZS MSK). Vstup zdarma.
 
            Do významných hasičských soutěží v našem kraji lze bezpochyby zařadit i dva podniky (třetí a čtvrtý) Poháru ředitele HZS MSK v disciplínách TFA 2015. V sobotu 15.8.2015 se od 11:00 hodin koná na vodní nádrži Slezská Harta soutěž TFA Hartaman s účastí 57 přihlášených borců. Finále poháru se koná v sobotu 12. září 2015 ve Štramberku (TFA Štramberská Trúba).  Letos se v rámci Poháru neuskuteční tradiční TFA Ostravská věž. Na tolik oblíbeném místě v Dolní oblasti Vítkovic se totiž koná v sobotu 5. září 2015 republikový šampionát v TFA.
 
Více informací o TFA Hartaman: http://www.pozary.cz/clanek/107848-tfa-hartaman-bude-v-roce-2015-jiz-desatym-rocnikem/
Více o Poháru ředitele HZS MSK v TFA 2015 i s průběžnou tabulkou: http://www.hzscr.cz/clanek/po-dvou-zavodech-moravskoslezskeho-tfa-v-cele-haderka-a-viej-horni-lhota-letos-nebude.aspx
 
 
            Na 3. Mistrovství ČR jednotek sborů dobrovolných hasičů obcí ve vyprošťování zraněných osob z havarovaných vozidel přijede do Třince 14 nejlepších krajských týmů. Krajskou soutěž v Moravskoslezském kraji letos vyhrál tým z nedalekého Jablunkova. Šampionát se bude v Třinci konat oprávněně, mj. proto, že třinecká jednotka HZS MSK je aktuálním mistrem ČR profesionálních hasičů ve vyprošťování z havarovaných vozidel. Více informací na: http://mcr.cahd.cz/
 
            Na třineckém Náměstí Svobody se představí tito vítězové krajských kol: Moravskoslezský kraj – Jablunkov, Hlavní město Praha – Řeporyje, Královéhradecký kraj – Plačice, Liberecký kraj – Frýdlant, Kraj Vysočina – Nové Město na Moravě, Karlovarský kraj – Žlutice, Zlínský kraj – Koryčany, Jihočeský kraj – Vyšší Brod, Jihomoravský kraj – Žarošice, Pardubický kraj – Březová nad Svitavou, Olomoucký kraj – Loštice, Plzeňský kraj – Blovice, Ústecký kraj – Rumburk, Středočeský kraj – Dolní Jiřčany.
 
            Šampionát čtyřčlenných týmů dobrovolných hasičů, který se koná po dvou letech, bude zahájen v Třinci v sobotu v 8:00 hodin, ukončení s vyhlášením výsledků a dekorování nejlepších týmů se plánuje na 16:00 hodin.     
           
            Pro každé soutěžní družstvo bude připraven jiný scénář (do startu družstva utajovaný), který věrně simuluje dopravní nehodu se zaklíněnou zraněnou osobou ve vozidle.
 
            Vznik soutěží ve vyprošťování před několika lety byl reakcí na rostoucí automobilovou dopravu v České republice, otevření nových dálničních úseků a rychlostních komunikací, a s tím souvisejícím nárůstem počtu zásahů hasičů u dopravních nehod s vyproštěním.
 
            V rámci doprovodného programu toho republikového mistrovství se již v pátek odpoledne koná, především pro členy soutěžních týmů, seminář, zaměřený na konkrétní problémy při vyprošťování z havarovaných vozidel. V sobotu od 10:45 hodin startuje v jiné části náměstí vytrvalostní soutěž Open Air Hard Fit 2015, složená z několika disciplín TFA a Crossfit. Soutěž je určena pro příslušníky, civilní zaměstnance a členy složek IZS Moravskoslezského kraje, včetně žen. Na náměstí bude připravena výstava hasičské techniky.
 
            Pořadateli šampionátu ve vyprošťování je MV-Generální ředitelství HZS ČR společně se Sdružením hasičů Čech, Moravy a Slezska, Hasičským záchranným sborem Moravskoslezského kraje a Českou asociací hasičských důstojníků. Generálním partnerem je firma Hyundai Motor Manufacturing Czech, s.r.o.
 
 
            VII. Mistrovství ČR v disciplínách TFA v ostravské Dolní oblasti Vítkovic se uskuteční v sobotu 5.9.2015, a to ve třech věkových kategoriích jednotlivců (18-34 let, 35-44 let, nad 45 let) a v kategorii čtyřčlenných družstev (započítávají se tři nejlepší časy). Každý kraj může vyslat maximálně 6 závodníků a vytvořit jeden tým. Soutěžit s nimi bude i jeden vybraný tým HZS podniku.
 
            První dva soutěžící vyběhnou paralelně v 9:00 hodin v zásahovém vybavení, zatížení tlakovou lahví se vzduchem. Trať je rozdělena do čtyř úseků s krátkými přestávkami. Cíl závodu je na plošině vysoké pece. Vyhlášení výsledků je plánováno na 16:00 hodin.
 
            Pořadateli tohoto šampionátu (v TFA) je MV-Generální ředitelství HZS ČR a Hasičský záchranný sbor Moravskoslezského kraje ve spolupráci se Sportovním klubem HZS MSK.

vytisknout  e-mailem