HZS Jihočeského kraje  

Přejdi na

Chráníme vaše životy, zdraví a majetek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

V pátek i v sobotu vyhlašovali jihočeští hasiči II. stupeň požárního poplachu

Nebývá častým jevem, aby v Jihočeském kraji došlo hned dva dny po sobě k tak velkým požárům, u kterých by operační důstojníci HZS Jihočeského kraje vyhlašovali druhý stupeň poplachu. Stalo se tak v pátek u požáru obilí a lesa u obce Hradišťko na Dačicku a v sobotu u Nové Vsi na Českokrumlovsku.  

Pátek 17. července
U Dačic, části obce Hradišťko byl ohlášen požár obilí. Informaci o požáru přijalo Operační a informační středisko HZS Jihočeského kraje sedm minut po 15. hodině.
Na místo vyslalo osádky cisteren profesionálních hasičů ze stanice Dačice a svolalo jednotku SDH obce Staré Hobzí. Zároveň si vyžádalo mezikrajskou výpomoc profesionálů ze stanice Jemnice (HZS Kraje Vysočina) a vyslalo k požáru další posilové jednotky, a to dobrovolné hasiče obcí Český Rudolec, Dačice, Slavonice a Studená. Vzhledem k rozsahu události byl po půlhodině od oznámení požáru vyhlášen druhý stupeň požárního poplachu.
Požár zasáhnul vzrostlé obilí na ploše 20 hektarů, které bylo částečně sklizeno. Suché a větrné počasí komplikovalo práci hasičů – požár se rychle šířil na blízký les. Zde poničil lesní porost na ploše přibližně pěti hektarů. Velitel zásahu rozhodnul o vytvoření čerpacího stanoviště přímo v Hradišťku, aby zajistil trvalý dostatek vody na požářišti. Zde s požárem bojovaly osádky osmi cisteren a dvou dopravních automobilů. Až po téměř dvou hodinách bylo možné konstatovat, že požár je pod kontrolou zasahujících hasičů, úplnou likvidaci velitel zásahu nahlásil po 19. hodině. Poté většina cisteren odjela zpět na základny. Na místě zůstaly pouze jednotky SDH obcí Staré Hobzí a Dačice, které požářiště monitorovaly po celou noc až do rána.
Výše škody způsobené požárem byla stanovena na 100 000,-. Příčinou vzniku požáru byla technická závada.
 
Sobota 18. července
Trvalo „pouhých“ 24 hodin a Operační a informační středisko HZS Jihočeského kraje vyhlašovalo opět II. stupeň požárního poplachu. I v tomto případě se jednalo o požár pole a lesa, a to u obce Nová Ves. Požár byl na tísňovou linku 112 ohlášen v 15:21 hodin.
Operační důstojníci vyhlásili poplach pro profesionální hasiče ze stanic Křemže a Český Krumlov a pro jednotky dobrovolných hasičů obcí Křemže – Chmelná, Holubov, Brloh, Nová Ves, Žabovřesky a Chvalšiny.
Požár zasáhnul obilí na třiceti hektarech a rozšířil se i do blízkého lesa. Zde s ním hasiči bojovali na ploše přibližně pěti hektarů. I přes obrovský rozsah požáru se zasahujícím jednotkám po půlhodině podařilo zabránit jeho dalšímu šíření, v 16:15 hodin velitel zásahu nahlásil lokalizaci požáru. Dohašování všech ohnisek na tak velké ploše zabralo hasičům dalších několik hodin. Teprve krátce po 23. hodině byl požár zcela uhašen a jednotky postupně odjížděly na své základny.
Požářiště bude po celou noc monitorováno hasiči z jednotky obce Nová Ves, křemežští profesionální hasiči v průběhu noci provedou dvě kontrolní obhlídky.
Vyšetřovatel HZS ve spolupráci s Policií ČR vyčíslil škodu způsobenou požárem předběžně na 1 200 000,-, hasiči svým zásahem uchránili další majetek v hodnotě 2 500 000,-. Příčina vzniku požáru je v tuto chvíli předmětem šetření, které bude pokračovat v neděli 19. července.
 
V pátek i v sobotu daly jihočeským hasičům zabrat požáry obilí, strnišť, trav či dalších porostů. Zvýšený nárůst těchto typů požárů může souviset s horkým a suchým počasím, které v těchto dnech vládne v Jižních Čechách.
Struktura zásahů jednotek na jihu Čech však i přesto zůstává různorodá. Kromě požárů, které jsou pro letní období obvyklé, řeší hasiči následky lokálních bouřek. V sobotu v odpoledních a navečerních hodinách vyjely například profesionální a dobrovolné jednotky do Hluboké nad Vltavou a blízkého okolí, kde se přehnala typická letní bouřka. Hasiči ze silnic a oblíbené cyklostezky odklidili několik desítek spadlých stromů.
Odkazy do noveho okna

1 Požár pole a lesa, Nová Ves - 18. 7. 2015 (1)

1 Požár pole a lesa, Nová Ves - 18. 7. 2... 

Detailní náhled

2 Požár pole a lesa, Nová Ves - 18. 7. 2015 (2)

2 Požár pole a lesa, Nová Ves - 18. 7. 2... 

Detailní náhled

3 Požár pole a lesa, Nová Ves - 18. 7. 2015 (3)

3 Požár pole a lesa, Nová Ves - 18. 7. 2... 

Detailní náhled

4 Požár pole a lesa, Nová Ves - 18. 7. 2015 (4)

4 Požár pole a lesa, Nová Ves - 18. 7. 2... 

Detailní náhled

5 Požár pole a lesa, Nová Ves - 18. 7. 2015 (5)

5 Požár pole a lesa, Nová Ves - 18. 7. 2... 

Detailní náhled

6 Požár pole a lesa, Nová Ves - 18. 7. 2015 (6)

6 Požár pole a lesa, Nová Ves - 18. 7. 2... 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem