HZS Královéhradeckého kraje  

Přejdi na

Předcházíme rizikům


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

V Praze byli vyhlášeni vítězové ankety Hasič roku 2012, mezi oceněnými byli i hasiči z Královéhradeckého kraje

Na pražském Chodově se uskutečnil 4. ročník ankety Hasič roku, tentokrát za rok 2012. 

Desítky mužů i žen, kteří se nebojí nasazovat své životy pro záchranu ostatních, dorazily v úterý 9. dubna do TOP Hotelu Praha.  Ceny předal 1. náměstek ministra vnitra Jaroslav Hruška a generální ředitel Hasičského záchranného sboru ČR plk. Drahoslav Ryba. 
 
Hasičem roku se stal pprap. Miroslav Mlečka z Hasičského záchranného sboru Jihomoravského kraje, který doslova v poslední vteřině zachránit život muži visícímu na 40 metrů vysoké skalní stěně. Miroslav Mlečka se k vyčerpanému muži do těžkého terénu spustil a zachytil ho ve chvíli, kdy se uvolnil kámen, který muže držel.
 
Zásahem roku bylo poté vyhlášeno vypořádání se s rozsáhlým požárem lesa u Bzence z konce května loňského roku. Za zvládnutí akce získali ocenění hasiči Jihomoravského kraje.
 
196 dní bez srdce
Zvláštní cenu ministra vnitra mj. získal in memoriam Jakub Halík za mimořádný projev lidské vůle. Tento hasič z Hasičského záchranného sboru hl. m. Prahy se v minulém roce zapsal do dějin medicíny jako první člověk, který žil delší dobu bez srdce, bez pulzu, pouze s čerpadly. Jakub Halík žil po unikátní operaci, kdy mu lékaři kvůli zákeřné nemoci museli vyjmout srdce, déle než půl roku.
 
Díky jeho nezlomné vůli a rozhodnutí bojovat, která je vlastní prakticky všem hasičům, se stal příkladem pro lidi, jež postihne vážná choroba. Zkouška, kterou podstoupil, bude základem pro další úspěchy českého i světového lékařství.  
 
 
V anketě se umístili také hasiči z Královéhradeckého kraje. V kategorii Zásah roku 2012 byl oceněn prosincový zásah v textilním závodu Mileta v Hořicích, kdy se zasahujícím hasičům podařilo zachránit před plameny větší část výroby. Škoda dosáhla 250 milionů korun a ve stejné výši se podařilo uchránit další haly i samotnou výrobu.
 
Dalším oceněným, tentokrát v katerogii Velitel roku 2012, se stal nprap. Pavel Zeithammer, velitel zásahu při dopravní nehodě kamionu v Lípě nad Orlicí na Rychnovsku. Tahač s návěsem po kolizi s dodávkou narazil do domu. Objekt byl staticky silně narušený a v kabině kamionu zůstali uvězněni tři lidé. Vyproštění řidiče, jeho spolujezdkyně a sedmiletého dítěte trvalo hasičům téměř čtyři hodiny.
 
Posledním oceněným je Ing. Zdeněk Šmíd, který se umístil v kategorii Občanský zaměstnanec roku 2012. Ing. Šmíd působí v oblasti požární ochrany již od roku 1972, kdy nastoupil v Trutnově jako inspektor požární ochrany. Během svého působení vystřídal několik funkcí a zasloužil se o rozvoj požární ochrany v Královéhradeckém kraji. V současné době je vedoucím Školicího a rehabilitačního střediska Hájemství.
 
 
Výsledky ankety Hasič roku 2012 
 
 
Pavel Novák
ředitel odboru tisku a public relations
 
 
por. Bc. Martina Žahourková
tisková mluvčí
HZS Královéhradeckého kraje
 
Odkazy do noveho okna

foto č.1 - Mileta Hořice

foto č.1 - Mileta Hořice 

Detailní náhled

foto č.2 - DN Lípa nad Orlicí

foto č.2 - DN Lípa nad Orlicí 

Detailní náhled

foto č.3 - Občanský zaměstnanec 2012

foto č.3 - Občanský zaměstnanec 2012 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem