HZS Pardubického kraje  

Přejdi na

Chráníme vaše životy, zdraví a majetek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

V únoru hasiči v Pardubickém kraji zasahovali u 355 událostí

Hasiči Pardubického kraje vyjížděli v únoru 2014 celkem k 355 událostem (Pardubice 74, Chrudim 77, Svitavy 84, Ústí nad Orlicí 120).
Nejvíce hasiči zasahovali u technických událostí 217 (Pardubice 35, Chrudim 52, Svitavy 44, Ústí nad Orlicí 86). Mezi tyto události se řadí vyproštění osob z výtahu, nouzové otevření bytu, měření koncentrací, ale také úniky nebezpečných látek a technologické pomoci. Během druhého měsíce roku hasiči zasahovali u 72 dopravních nehod v kraji (Pardubice 14, Chrudim 14, Svitavy 27, Ústí nad Orlicí 17). V průběhu uplynulých osmadvaceti únorových dní likvidovali hasiči 43 požárů (Pardubice 20, Chrudim 7, Svitavy 6, Ústí nad Orlicí 10).
 
Jeden z největších únorových požárů hasiči likvidovali 5. února. Hasičské jednotky vyjížděly před polednem do Černé za Bory do bývalého areálu Továrny mlýnských strojů. V hale byly uskladněny palety s počítači. Plameny hasiči likvidovali pěnou, která má nejen ochlazovací účinek, ale také izolační a zamezí tak přístupu vzduchu k hořícímu materiálu. Hustý dým, který zahalil celou halu, hasiči rozptýlili pomocí přetlakové ventilace. Při likvidaci požáru hasiči museli používat dýchací techniku. Palety s počítači byly postupně vyvezeny a dohašována byla všechna skrytá ohniska. Zničeno bylo přibližně 160 až 200 kusů palet s komponenty k počítačovým sestavám. Škoda byla předběžně vyčíslena na 4,5 milionů korun. Uchránit se podařilo majetek ve výši přibližně sto milionů korun. Příčina vzniku požáru je i nadále předmětem dalšího vyšetřování.
Do hasičských statistik se v únoru jako druhý největší požár zařadí ten, který vypukl 27. února časně ráno v Hradišťské ulici v Pardubicích - Starém Hradišti. Jednalo se o požár vysokozdvižného vozíku. Škoda byla vyčíslena na 300 tisíc korun. Uchráněné hodnoty se pohybují ve výši 500 tisíc korun. Příčinou vzniku požáru byla nepředpokládaná technická závada na elektroinstalaci vozíku – zkrat na kontaktu autobaterie.
Tři jednotky hasičů likvidovaly 10. února požár přístavku rodinného domu v obci Slatina na Orlickoústecku. Příčinou vzniku tohoto požáru byla jiskra, která odlétla při svařování autogenem. Škoda byla vyčíslena na 100 tisíc korun. Hasičům se rychlým zásahem podařilo uchránit majetek ve výši 1,6 milionů korun.
 
Vendula Horáková, tisková mluvčí

vytisknout  e-mailem