HZS Pardubického kraje  

Přejdi na

Chráníme vaše životy, zdraví a majetek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

V září hasiči zasahovali u více než čtyři sta událostí

Hasiči Pardubického kraje vyjížděli během září celkem k 412 událostem (Pardubice 90, Chrudim 85, Svitavy 105, Ústí nad Orlicí 132).

Nejvíce hasiči zasahovali u technických událostí 232 (Pardubice 48, Chrudim 48, Svitavy 56, Ústí nad Orlicí 80). Mezi tyto události se řadí vyproštění osob z výtahu, nouzové otevření bytu, měření koncentrací, ale také úniky nebezpečných látek a technologické pomoci. Během uplynulých třiceti zářijových dní hasiči zasahovali u 113 dopravních nehod v kraji (Pardubice 22, Chrudim 24, Svitavy 30, Ústí nad Orlicí 37). V průběhu září likvidovali hasiči 43 požárů (Pardubice 11, Chrudim 10, Svitavy 13, Ústí nad Orlicí 9).

 

Jeden z největších požárů v měsíci září se do statistky zařadí ten, který vypukl v poslední zářijové dopoledne v Trhové Kamenici. K požáru rodinného domu vyjíždělo 9 jednotek hasičů. Majitel domu utrpěl zranění a na následky zranění zemřel. Při požáru byla zraněna jedna osoba, která se nadýchala jedovatých zplodin hoření a byla předána do péče zdravotníků. Plameny zasáhly půdní prostor domu. Postupně bylo nutné rozebrat prohořelé stropy domu. Při rozebírání bylo zjištěno, že střecha objektu je dvojitá (plechová a na ní betonová střešní krytina). Na místo byla proto povoláno speciální hasicí zařízení Cobra. Požár hasiči zlikvidovali téměř po 24 hodinách. Škoda byla předběžně vyčíslena na jeden milion korun. Příčina vzniku požáru je vyšetřována - stanoveny jsou nyní dvě verze nedbalost a závada na elektroinstalaci.

 

Pět hasičských jednotek likvidovalo ve středu 25. září v 8.16 hodin požár rodinného domu v rekonstrukci v Bystrém. Objekt byl v době příjezdu hasičů celý zakouřený. Po provedeném průzkumu hasiči zjistili, že se jedná o požár stropu. Příčina vzniku požáru je v šetření. Plameny poškodily dřevěný strop, krb a místnost, v níž se nacházel krb. Škoda byla vyčíslena na 300 tisíc korun. Rychlým zásahem hasičů se podařilo uchránit hodnoty ve výši 2,5 milionu korun.

 

Tři hasičské jednotky zasahovaly ve středu 11. září v 15.01 hodin u požáru vozidla v garáži v Horních Ředicích. Ihned po příjezdu hasiči vypnuli elektrický proud a díky nízkému přístupu vzduchu v garáži se plameny nestačily rozšířit. Škoda byla vyčíslena na 200 tisíc korun (100 tisíc na vozidle, dalších 100 tisíc korun na garáži) a uchránit se hasičům podařilo hodnoty ve výši 4 miliony korun na rodinném domě. Příčinou vzniku požáru byla nepředpokládaná technická závada na elektroinstalaci vozidla.

 

Vendula Horáková, tisková mluvčí

vytisknout  e-mailem