HZS Pardubického kraje  

Přejdi na

Předcházíme rizikům


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Ve Svitavách tradiční a vždy perfektně připravený Den složek IZS kazilo jen počasí

 

Ve středu 25. června se na svitavské hasičské stanici konal již tradiční Den spolupráce složek integrovaného záchranného systému (IZS). Pořadatelé připravili pro návštěvníky skutečně bohatý program. Lezecká skupina hasičů předvedla záchranu osob z výšky ze skály. Záchranu hasiči provedli pomocí nosítek a poté i se záchranářským trojúhelníkem.

Návštěvníci mohli spatřit vycvičené psy. Děti si měly možnost ověřit své znalosti v poskytování první pomoci či resuscitace. Takové procvičení záchranného umu se před prázdninami bude hodit nejen dětem, ale i dospělým. Perfektní podívanou mohli vidět všichni přítomní při souhře složek IZS u zásahu na dopravní nehodu. Hasiči se museli co nejdříve dostat ke zraněné osobě, která zůstala uvězněna ve vozidle. To navíc začalo ještě hořet. Hasiči museli zjistit zdravotní stav řidiče a rozsah zranění. K vyproštění zaklíněného řidiče použili hydraulické vyprošťovací zařízení, dále zabezpečili auto proti pohybu a požáru a zabránili úniku provozních náplní. Na místě asistovala zdravotnická záchranná služba, která si převzala vyproštěnou řidičku do své péče.

Navíc se svitavští hasiči stali v úterý 24. června vicemistry ČR ve vyprošťování zraněných osob z havarovaných vozidel. Jejich ocenění i ukázku přítomní ohodnotili velkým potleskem.

Po celý den byl v areálu k vidění kamerový systém Městské policie Svitavy, mobilní zásahová technika hasičského záchranného sboru, Policie ČR i Zdravotnické záchranné služby Svitavy. Dále se zde představily Občanské sdružení Bonanza, Český červený kříž.

Vzhledem k deštivému a poměrně chladnému počasí nepřiletěl policejní vrtulník a pěnový útok byl odložen na další Den IZS, kterému snad příště bude víc přát počasí.

 

I když se záchranáři i návštěvníci proplétali mezi kapkami deště, dobrou náladu počasí nikomu nezkazilo a odměnou za perfektně provedené ukázky byl záchranářům potlesk všech přítomných.

 

Vendula Horáková, tisková mluvčí

vytisknout  e-mailem