HZS Pardubického kraje  

Přejdi na

Chráníme vaše životy, zdraví a majetek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Ve vyprošťování zraněných osob z havarovaných vozidel nejlepší svitavští a jičínští hasiči

 
Dnes, ve středu 5. září, patřilo jičínské Valdštejnovo náměstí od 9 hodin profesionálním hasičům. Uskutečnilo se zde další kolo Regionální soutěže profesionálních hasičů Královéhradeckého a Pardubického kraje ve vyprošťování zraněných osob z havarovaných vozidel.
Soutěže ve vyprošťování se účastnilo vždy jedno družstvo z každého územního odboru HZS Pardubického (4 družstva) a Královéhradeckého kraje (5 družstev). 
 
            Soutěžní tým se skládal z vedoucího družstva a 4 členů. Úkolem týmu bylo rychle a efektivně vyprostit zraněné osoby z havarovaných vozidel, a to za použití požární techniky a věcných prostředků požární ochrany a nářadí používaného v jednotkách požární ochrany a za použití taktických a odborných postupů dle současného poznání a pravidel.
Soutěž byla jednokolová. Součástí vyproštění zraněných osob bylo také poskytnutí první před lékařské pomoci odpovídající jejich zranění, transport těchto zraněných osob na místo simulující vozidlo zdravotnické záchranné služby (ZZS) a jejich předání pracovníkům ZZS.
           Hodnocení zásahu a vyproštění zraněných osob z havarovaného vozidla bylo prováděno ve třech oblastech, a to v oblasti taktiky, v oblasti techniky provedení zásahu a v oblasti první před lékařské pomoci.
            Zranění figurantů bylo pro všechny soutěžící jednotné. Soutěžní družstva ale neznala přesný „scénář“ nehody, to znamená postavení havarovaných vozidel. Automobily, které pro tuto soutěž poskytla automobilka Škoda Mladá Boleslav tak mohly být postaveny různě - na boku, na střeše, na sobě, na kolech atd.
 
A jaké jsou výsledky:
 
HZS Pardubického kraje

1. územní odbor Svitavy 418 bodů
2. stanice Pardubice 386 bodů
3. územní odbor Chrudim 291 bodů
4. územní odbor Ústí nad Orlicí 216 bodů
 
HZS Královéhradeckého kraje

1. územní odbor Jičín 393 bodů
2. centrální stanice Hradec Králové 391 bodů
3. územní odbor Náchod 330 bodů
4. územní odbor Rychnov nad Kněžnou 258 bodů
5. územní odbor Trutnov neklasifikován (překročen časový limit)


 
 Vítězové obou krajů postupují na Mistrovství České republiky ve vyprošťování osob z havarovaných vozidel, které se letos koná 22. září v Karlových Varech.
 
Vendula Horáková, tisková mluvčí

vytisknout  e-mailem