HZS Plzeňského kraje  

Přejdi na

Předcházíme rizikům


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Velké cvičení IZS se konalo na letišti v Líních

V pátek 26.4.2019 se na letišti Plzeň – Líně konalo od jedenácti hodin taktické cvičení složek IZS zacílené na zásah po pádu letadla.

Námět cvičení  zněl:
Během odletu dopravního letadla např. třídy ATR dojde k selhání motorů letadla, které přepravuje 80 pasažérů včetně palubního personálu. Piloti se pokouší nouzově přistát, při čemž dojde k pádu letadla v západní části letiště, v blízkosti tzv. třetího rozptylu.  Na místě se nachází mrtví a zranění (80 osob). Po nehodě dojde k lokálním požárům trosek letadla.

Cílem cvičení bylo procvičit taktiku a spolupráci složek IZS při letecké nehodě, procvičit koordinaci, organizaci a řízení základních a ostatních složek IZS a zapojení ostatních subjektů podílejících se na řešení mimořádné události. Dále se také ověřovala funkčnost traumatických plánů (ZZS Pk, Stodské nemocnice, Rokycanské nemocnice a FN Plzeň).

Na místě celkem cvičilo 316 cvičících, 80 figurantů z řad studentů FZS ZČU Plzeň, VOŠ Zdravotnická a příslušníků a zaměstnanců HZS Plzeňského kraje.

Do akce šlo kolem 100 hasičů, 47 záchranářů, 29 policistů, posádka vrtulníku LZS AČR a poprvé v rámci cvičení i 4 koroneři. Nemluvě o personálu nemocnic, do kterých byli transportováni zranění.

Již tradičním partnerem nám byla i Správa informačních technologií města Plzně se svými drony a jejich operátory. A jako při každé letecké nehodě se dostavil i Ústav pro odborné zjišťování příčin leteckých nehod.

První na místě byli hasiči, kteří provedli průzkum, záchranu zraněných z torza letadla (jako vrak posloužil cvičný trup z Aero Vodochody AEROSPACE a.s.) a hašení hořících trosek. Poté hasiči transportovali zraněné na třídící stanoviště ZZS, kde si je převzali do péče lékaři a záchranáři, kteří jim poskytli neodkladnou přednemocniční péči, rozhodli o vážnosti jejich zranění a zajistili transport do nemocnic. Aby situaci složky neměli úplně jednoduchou, někteří zranění byli v šoku a komplikovali situaci nerespektováním pokynů hasičů a záchranářů a vraceli se na místo, kde byla „těla“ jejich „spolucestujících“.

Cvičení bylo ukončeno ve 14:30 hod.

Závěrem lze konstatovat, že cvičení splnilo svůj účel, a že složky IZS v Plzeňském kraji jsou na podobné situace připraveny.

kpt. Mgr. Petr Poncar

tiskový mluvčí

HZS Plzeňského kraje

Uložit vše jako ZIP soubor

vytisknout  e-mailem