HZS Moravskoslezského kraje  

Přejdi na

Vaše důvěra je náš závazek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Velký úspěch Lukáše Krpce na MS v dlouhém triatlonu hasičů

Pouze vlastní „nepozornost“ připravila Lukáše Krpce ze stanice HZS Moravskoslezského kraje v Novém Jičíně o celkové vítězství na MS hasičů v dlouhém triatlonu, který se konal o víkendu v německém Rothu. Svou věkovou kategorii 35 až 40 let ale s přehledem vyhrál.
 
Šampionát byl v neděli 20.7.2014 součástí největšího triatlonu na světě Challenge Roth, kde počet startujících dosáhl 3500 závodníků (z toho 46 hasičů na jejich MS) a atmosféru závodu zde dělalo přes 220 tisíc diváků. Dlouhý triatlon se absolvuje na distancích 3,8 km plavání, 180 km kolo a 42 km běh.
 
Vzhledem k velkému počtu statujících se již tradičně startuje po vlnách podle vykonosti. Lukáš Krpec startoval v první vlně spolu s dalšími 300 závodníky, včetně 30 profesionálů. Konkurence byla obrovská, i vzhledem k tomu, že tento závod slavil 30. výročí.
 
V den závodu panovaly velmi těžké podmínky – silný vítr na cyklistice, teploty kolem 33 stupňů Celsia a velké dusno - to vše se podepsalo na výkonech některých favoritů, ale i ostatních závodníků.
 
Českou republiku reprezentovali na MS Petr Sladký z HZS Zlínského kraje (také kategorie 35-40 let), Jan Keprt z HZS Olomouckého kraje (zřejmě kategorie 30-35 let) a Lukáš Krpec z Moravskoslezského kraje.
 
Honzu Keprta doprovázely na trati cyklistiky technické problémy s řetězem, kdy na 70. kilometru řetěz přerval a musel absolvovat 13 km do servisní zóny, kde se podařilo kolo opravit. Následně ještě musel nedobrovolně zastavit na 160. kilometru, kde se mu zasekl řetěz vlivem jeho zkrácení po opravě. Ačkoliv dobrý výsledek už byl kvůli technice ztracený, rozhodl se závod alespoň dokončit a mezi hasiči obsadil 29. místo.
 
Petr Sladký měl závod po plavání a cyklistice také skvěle rozjetý, bohužel na běžecké části se dostavily žaludeční problémy a zvažoval odstoupení ze závodu. Nakonec se přemohl a závod dokončil mezi hasiči na 34. místě.
 
Lukáš Krpec časem 8:52 hodiny obsadil v celkovém pořadí dlouhého triatlonu nádherné 17. místo, svou kategorii vyhrál a v rámci MS hasičů obsadil 2. místo - od vítězství ho dělily pouhé 2 vteřiny. „Španěl, který mě porazil, startoval v další vlně, takže jsem o něm vůbec nevěděl a vychutnával si cílovou rovinku s vědomím, že mám velký náskok na soupeře za mnou. Ale i toto je sport a je potřeba, abych se z toho poučil pro příště. O náročných podmínkách svědčí i to, že jsem cca na 20. Kilometru předběhl mistra světa z Havaje 2012, který zřejmě neměl svůj den,“ uvedl Lukáš Krpec.
 
Při vyhlášení výsledků hasičů, které se konalo na místní skvěle vybavené hasičské stanici, byli svědky ostrého výjezdů hasičů a hasiček.
 
„Závod to byl skvěle připraven, atmosféra byla úžasná - ta se musí zažít! Tímto bych chtěl poděkovat firmě HIGH5, která se postarala o předzavodní i zavodní výživu, a také HZS MSK, který se postaral o dopravu na závody a zpět, a hlavně Moravskoslezskému kraji za finanční podporu. Bez této podpory by takové závody nebyly téměř možné - vždyť startovné na takový závod je přes deset tisíc.
 
Věřím, že jsme v Německu neudělali České republice ostudu a naopak trochu zvedli naši prestiž nejen mezi hasiči,“ dodal úspěšný triatlonista.
 
 
Autor článku: Lukáš Krpec, stanice HZS MSK Nový Jičín
(jen lehce upravil peků)

vytisknout  e-mailem