HZS Kraje Vysočina  

Přejdi na

Vaše důvěra je náš závazek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Víkend má být suchý s velmi vysokými teplotami, hrozí velké riziko požárů

Každý den teď hasiči v Kraji Vysočina vyjíždějí hned k několika požárům trávy, travních a lesních porostů. Jen od pondělí minulého týdne museli zasahovat u 17 požárů. Do hašení toho zatím nejrozsáhlejšího, který v úterý odpoledne zasáhl u Koněšína lesní hrabanku na ploše 120x40m, musel být nasazen i vrtulník. Víkend má být opět suchý s velmi vysokými teplotami a hrozí vysoké riziko požárů v přírodním prostředí. Žádáme tedy občany, aby se chovali maximálně opatrně a obezřetně a dodržovali základní pravidla, která omezí riziko vzniku požárů.  

Mezi tato pravidla patří následující:
  • V přírodě se pokud možno vyhněte použití zdrojů otevřeného ohně.
  • Pamatujte, že v lesích je celoročně zakázáno kouřit. Rozdělávat nebo udržovat otevřené ohně lze jen na vyhrazených místech.
  • Otevřený oheň je možné rozdělávat jen na místě vzdáleném minimálně 50m od okraje lesa.
  • Nerozdělávejte oheň pod větvemi stromů, na pasekách, v blízkosti křovin, ve vysoké trávě, poblíž zemědělských plodin a stohů.
  • Při teplém a suchém počasí je lepší oheň vůbec nerozdělávat.
  • Hořící oheň mějte vždy pod kontrolou, nikdy od něj neodcházejte. Po ukončení pálení nezapomeňte ohniště důkladně uhasit.
  • Nikdy nevypalujte trávu a porosty. Tato činnost je zákonem zakázána a hrozí za ní pokuta až 25 tisíc korun.
  • Buďte velmi opatrní při používání propanbutanových nebo lihových vařičů. Nenechávejte je ani na okamžik bez dozoru.
  • Vyhněte se  nebezpečné manipulaci s vysoce hořlavými kapalinami, jako je benzín, nafta, petrolej atd.
  • Pamatujte, že požár může způsobit i rozžhavený výfuk (katalyzátor) automobilu.
  • Pozor také dávejte při používání zábavní pyrotechniky a tzv. „lampionků štěstí“. Právě tyto lampionky vůbec šťastné nejsou a mohou velmi snadno zapříčinit požár.
 
 
Rozdělávat ohýnek v přírodě nedoporučujeme v takto suchém počasí raději vůbec.
 
Pokud se přece jen rozhodnete jej rozdělat,  pak pamatujte na to, že  je velmi důležitý již samotný výběr místa ohniště. Toto místo by mělo být bezpečně izolováno od hořlavých materiálů a ohraničenou pruhem širokým nejméně jeden metr. Od kraje lesních porostů musí být vzdálenost minimálně 50m, od stohu je nutné dodržet odstup 100m. Dostatečná by měla být i vzdálenost od budov. V zásadě vždy rozděláváme jen takový oheň, který jsme schopni zvládnout. Důležité je také mít připravenou dostatečnou zásobu hasebních látek pro případný prvotní zásah. Po ukončení pálení je pochopitelně nutné ohniště důkladně uhasit. Prosíme také občany, aby nám pálení ohlásili. Řádným ohlášením na operační středisko předejdete zbytečným výjezdům hasičů k domnělým požárů. Ohlášení si provádí buď prostřednictvím aplikace na našich webových stránkách (pálení klestí) nebo můžete pálení ohlásit i telefonicky na telefonním čísle 950 270 102.
 

vytisknout  e-mailem