Hasičský záchranný sbor České republiky  

Přejdi na

Vaše důvěra je náš závazek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Víte, že podzimní pálení listí je z požárního hlediska vysoce riziková činnost?

Ze statistik HZS ČR vyplývá, že v roce 2022 bylo zakládání ohně a vypalování příčinou 2.646 požárů, při kterých bylo 89 osob zraněno a 3 osoby usmrceny.

Pálení biologického odpadu (např. větví, listí, shrabané trávy či jiného rostlinného materiálu, nikoli však pneumatik, nebezpečných látek apod.) je možné provádět na bezpečném místě. Fyzické osoby nemusí pálení odpadu hlásit, podnikající fyzické a právnické osoby jsou povinny pálení odpadu předem oznámit. Jelikož je kouř zdaleka vidět, doporučujeme všem osobám, aby pálení předem oznamovaly, a tím předešly zbytečnému výjezdu jednotky. Ohlásit pálení je nejvhodnější na webových stránkách příslušného hasičského záchranného sboru kraje. Tím je pálení evidováno krajským operačním a informačním střediskem, které v případě oznámení požáru v čase a v blízkosti místa, kde bylo nahlášeno pálení, ověří s kontaktní osobou uvedenou v oznámení, zda došlo opravdu k požáru či probíhá pouze nahlášené pálení. Evidence na webových stránkách slouží jen pro možnost ověření místa pálení s možným nahlášením požáru, nikoli pro jeho povolení.

Pálení biologického odpadu lze provádět za podmínek stanovených jednotlivými obcemi. Každá obec může vlastním právním předpisem stanovit podmínky pro spalování rostlinných materiálů nebo jejich spalování zakázat, pokud zajistí jiný způsob pro jejich odstranění podle zvláštního právního předpisu.

V zájmu bezpečnosti své i druhých proto při pálení biologického odpadu dodržujte základní pravidla: 

  • ověřte si, zda pálení biologického odpadu vaše obec neomezuje, případně zcela nezakazuje,
  • důsledně dbejte pokynů příslušného hasičského záchranného sboru kraje,
  • pro pálení vyberte bezpečné místo, v dostatečné vzdálenosti od budov, lesa (alespoň 50 m od jeho kraje), stohů, seníků nebo polí,
  • velikost hromad biologického odpadu volte tak, aby vše shořelo během doby, kdy je na místě přítomen dozor, tj. dospělá osoba,
  • při náhlém zhoršení počasí - silném větru - pálení ihned přerušte a oheň uhaste,
  • místo pro pálení důkladně ohraničte a oddělte od okolí například pomocí kamenů, písku nebo zeminy,
  • místo spalování zabezpečte dostatečným množstvím hasebních látek,
  • oheň nerozdělávejte pomocí vysoce hořlavých látek typu benzin, nafta či líh (použijte k tomuto účelu určené podpalovače, např. PE-PO, SOLO a jiné),
  • místo pálení opusťte až po úplném uhašení ohně,
  • po dobu 5 dnů nebo do vydatného deště místo pálení pravidelně kontrolujte,
  • zkontrolujte, zda nejsou příjezdové cesty vedoucí k místům spalování zataraseny,
  • pálení není bezpečné provádět za větrného počasí a v období dlouhotrvajícího sucha.

Mějte na paměti, že povinnosti občanů a firem v této oblasti stanoví i další zákonné normy, např. zákon o ovzduší, zákon o lesích, zákon o odpadech nebo vyhlášky jednotlivých obcí.

V případě, že se oheň vymkne vaší kontrole, ihned volejte hasiče na tísňové linky 112 nebo 150. Sebemenší podcenění situace může vést nejen ke značným materiálním a ekologickým škodám, ale mnohdy bohužel i ke ztrátám na lidských životech.

Podzimní pálení listí II.jpg 

vytisknout  e-mailem