Hasičský záchranný sbor České republiky  

Přejdi na

Chráníme vaše životy, zdraví a majetek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Víte, že volné únikové cesty jsou základním kamenem bezpečnosti při úniku osob z hořícího objektu? A že toto tvrzení platí i pro únikové hry?

Podstata únikových her spočívá právě v tom, že hráči jsou „uvězněni“ v daném prostoru, musí se v něm zorien­tovat, najít stopy a indicie, vyřešit série hádanek a uniknout z místnosti ve stanoveném čase. Únikové hry vznikly podle vzoru počítačových her, kdy jejich přenesení do reálného prostředí mělo zvýšit napětí ze hry a adrenalinový prožitek. Jak však ukázal smutný případ z Polska z roku 2019 (došlo k úmrtí pěti dívek ve věku 15 let), otázka bezpečnosti nesmí být ani zde opomenuta. Zajištění volného úniku osob z budovy nezávislého na jiné osobě (např. dozoru) je v oblasti požární ochrany v ČR zvláště důležitou podmínkou provozování jakékoli, nikoli jen zmíněné činnosti.

HZS ČR apeluje, abychom si všichni uvědomovali osobní odpovědnost za své životy a zdraví, ale i za životy a zdraví svých zaměstnanců nebo klientů. Požární prevence spočívá ve třech základních oblastech, které je nutné vždy vyhodnotit ve vztahu ke každému prostoru:
1. předcházení vzniku požáru (zodpovědné chování všech)
2. zamezení šíření již vzniklého požáru (dispoziční řešení prostoru a požárně dělící konstrukce)
3. vytvoření podmínek pro evakuaci osob a zásah jednotek požární ochrany (únikové a zásahové cesty).

Více informací se můžete dozvědět na odkazu: https://www.hzscr.cz/clanek/casopis-112-rocnik-xviii-cislo-9-2019.aspx?q=Y2hudW09NQ%3d%3d

vytisknout  e-mailem