Institut ochrany obyvatelstva  

Přejdi na

Chráníme vaše životy, zdraví a majetek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Vláda ČR schválila novou Koncepci ochrany obyvatelstva

S hrdostí můžeme konstatovat, že na vzniku tohoto zásadního dokumentu pro rozvoj bezpečnostního systému ČR se aktivně podíleli i příslušníci a pracovníci Institutu. 

V pondělí 21. 6. 2021 byl Vládou ČR schválen zásadní dokument v oblasti ochrany obyvatelstva - Koncepce ochrany obyvatelstva do roku 2025 s výhledem do roku 2030. Dokument je průnikem zásadních témat v rámci systému ochrany obyvatelstva. Nejedná se tedy pouze o text významný z pohledu HZS ČR, ale také z pohledu ministerstev a ústředních správních úřadů, samospráv a  dalších klíčových aktérů zapojených do přípravy na řešení a řešení rozsáhlých mimořádných událostí a krizových situací.

Ústavním pořádkem České republiky je stát zavázán zajišťovat bezpečnost svým občanům pro vedení kvalitního života. Za tímto účelem vytváří bezpečnostní systém, který rozvíjí nástroje sloužící k posilování ochrany obyvatelstva. Kvalita odezvy tohoto systému na různé typy hrozeb je podmíněna neustálým rozvojem schopností jeho jednotlivých složek. Celý systém se však neobejde bez odpovědného přístupu občanů.

Schopnost každého z nás pomoci sobě i druhým významně přispívá ke snižování dopadů mimořádných událostí a krizových situací. Naším závazkem je proto především zlepšit podmínky pro budování informovanosti a připravenosti obyvatelstva k zajišťování bezpečnosti své a svých nejbližších.

V rámci dokumentu jsou vytyčeny 3 základní strategické cíle, tedy základní linie dalšího postupu. Tyto se dělí na 12 úkolových oblastí.

Pevně věříme, že naplnění Koncepce ochrany obyvatelstva do roku 2025 s výhledem do roku 2030 významně napomůže zvyšování odolnosti společnosti vůči širokému spektru hrozeb.

PŘIPRAVENÝ OBČAN. PŘIPRAVENÝ SYSTÉM.

Koncepce ochrany obyvatelstva


Vloženo: 30. 6. 2021 | Aktualizace: 30. 6. 2021 | Email: spisovna@ioolb.izscr.cz

vytisknout  e-mailem